Des del dilluns passat, 12 de maig, i fins al dissabte 17 de maig a les 20 hores, totes les persones empadronades a Barcelona i majors de catorze anys poden votar per mitjà de la plataforma decidim.barcelona o presencialment en diversos punts habilitats, entre 239 projectes presentats als pressupostos participatius, una nova edició d’una iniciativa que busca donar la paraula a la ciutadania a l’hora de decidir el destí dels pressupostos municipals, a partir, precisament, d’iniciatives veïnals. En total hi ha un pressupost de 30 milions d’euros, repartits entre els deu districtes de la ciutat i els que surtin escollits es convertiran en realitat entre 2025 i 2027. Cada participant ha de votar com a mínim dues propostes, almenys una d’elles del districte on està empadronat.

🗳️ En marxa les votacions dels pressupostos participatius de Barcelona

Les propostes són de tot tipus, i han hagut de passar una selecció prèvia a partir de criteris tècnics i pressupostaris, de tal manera que tots els que es posen ara a votació han estat avaluats i acceptats pel mateix Ajuntament perquè són realitzables i adequades als pressupostos inicials. Entre elles n’hi ha de ben singulars, com la recuperació d’un túnel històric a Nou Barris o una reforma dels xamfrans de l’Eixample que permetin que els vianants puguin travessar els carrers en línia recta, així com d’altres de millora d’equipaments o canvis en la mobilitat. Aquesta és una selecció d’alguns dels més singulars, un per districte:

Ciutat Vella: remodelació de la rambla del Raval

Amb un pressupost de 810.000 euros es proposa una remodelació de la Rambla del Raval, considerant que des de l’última reforma incompleix el seu propòsit inicial, ser el punt de trobada del barri del Raval. L'any 2021, l'Eix Comercial del Raval va presentar una proposta que millorava alguns aspectes. La proposta seria adaptar la proposta de l'Eix Comercial del Raval amb accions com refer els parterres; desplaçar una part de l’espai de jocs infantils; reorganitzar les terrasses i harmonitzar-les amb criteris estètics; augmentar les zones verdes i arbrat; reubicar contenidors i aparcaments de bicicletes i revisar l’enllumenat.

Eixample: Reconvertir els xamfrans en espais per a vianants

Amb un pressupost de 250.000 euros, es proposa aplicar un nou model de xamfrans a la trama Cerdà, aplicable inicialment als quatre xamfrans de la cruïlla del carrer de Mallorca amb el carrer del Comte Borrell, on es reconverteixin els espais majoritàriament destinats als vehicles de motor i utilitzats per a girs ràpids, estacionaments o dobles files i destinar-los a espai per a vianants, de manera que amb voreres en angle de 90 graus, aquests guanyarien espai a les voreres i podrien travessar el carrer en línia recta i fer recorreguts més curts que els habituals en aquest districte de Barcelona.

Sants-Montjuïc: Millores al vessant sud de Montjuïc

Amb un pressupost d’1,8 milions d’euros, una de les propostes d’aquest districte és la millora en dues zones del vessant sud de Montjuïc, és a dir, la part que dona als barris de la Marina de Port i Marina del Prat Vermell. En concret, es proposa augmentar l'arbrat o zona boscosa amb espècies autòctones i adaptades a cada tipologia de sòl concret, en els àmbits de l’àrea de bosc en l'Esplanada del Mirador de l'Ocell, al costat del cementiri de Montjuïc, i al vessant del Castell de Port fins al carrer Ferrocarrils Catalans. L’objectiu és que aquests espais esdevinguin refugis climàtics per a la ciutadania.

Les Corts: Rehabilitació de les casetes de la Colònia Castells

Amb un pressupost de 230.000 euros, es proposa la redacció del projecte per a la rehabilitació de les casetes de la Colònia Castells, per tal que la gent del barri i la ciutadania en general conegui la seva història i es preservi la seva memòria històrica. La intenció final és que aquestes casetes es converteixin en un equipament cultural que tingui impacte per a tots els veïns i veïnes del barri, que sigui un espai de memòria històrica del districte, casal social, espai de difusió i trobada, i alhora evitar-ne el deteriorament progressiu de l’espai i aconseguir que sigui sostenible i accessible.

Sarrià-Sant Gervasi: Escales mecàniques al Putxet

Amb un pressupost de 850.000 euros, una de les propostes presentades al districte de Sarrià-Sant Gervasi demana la instal·lació al carrer de la Costa, al barri del Putxet i que fa honor al seu nom, d’escales mecàniques, per millorar-ne l’accessibilitat per a vianants a la part més alta d’aquesta via. En concret es reclama instal·lar escales mecàniques per salvar un desnivell de més de 10 metres i un cop instal·lades reurbanitzar l’entorn immediat. Cal tenir en compte que les alternatives a la mobilitat per a vianants en aquest carrer suposa fer un recorregut molt més llarg.

Gràcia: pista d’skate a la Creueta del Coll

Amb un pressupost de 600.000 euros, es proposa reaprofitar una pista esportiva en estat d’abandonament al parc de la Creueta del Coll per habilitar-la per a practicar esports de rodes, com l’skate i el patinatge, de manera que esdevingui un espai lúdic on practicar aquests esports i un punt de trobada per a la canalla i el jovent dels voltants. En concret, es reclama arranjar les terrasses del parc per a l’ús com a skate park, instal·lar-hi una pista de patinatge per a totes les edats i habilitar prou enllumenat per a la pràctica d’aquests esports.

Horta-Guinardó: Transformar en espai verd el solar de la Muntanyeta

Amb un pressupost de 600.000 euros es proposa reconvertir un solar del barri de la Font d'en Fargues, popularment anomenat la Muntanyeta i situat al costat de l’Escola Àngels Garriga en un espai verd per a l'escola i el barri. En concret, es demana habilitar un accés públic al solar, amb horari de parcs i jardins, des de la davallada de Gallecs, i habilitar un accés restringit al solar des del pati de l’escola que podria tenir ús també com a sortida d’emergència. A més, s’habilitaria un camí per unir els dos accessos amb una zona d’estada  amb bancs i il·luminació.

Nou Barris: Recuperar el túnel de la Casa de l’Aigua

Amb un pressupost de 610.000 euros, es planteja recuperar el túnel de la Casa de l’Aigua i el Pont dels Tres Ulls. L’esmentat túnel uneix la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella (Sant Andreu) amb la Trinitat Nova (Nou Barris) per sota de l’avinguda Meridiana i el connecta amb l’insòlit aqüeducte sepultat del Pont dels Tres Ulls. El tram de connexió entre les dues Cases de l’Aigua està en ple funcionament, però el túnel que va des de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova fins al Pont dels Tres Ulls es va ensorrar en un punt concret per esfondraments de terra. S'hauria de recuperar tot el túnel per fer-lo transitable, amb la intenció de recuperar el Pont dels Tres Ulls.

Sant Andreu: Parc de jocs d’aigua a la Sagrera

Amb un pressupost d'1.495.000 euros es demana la construcció d’un parc de jocs d'aigua a prop de l’estació de l'AVE de la Sagrera, concretament a la plaça General Moragues on es considera que no hi ha infraestructura adequada per combatre les onades de calor urbanes. En concret es preveu la creació d’un espai de jocs d’aigua per a totes les edats i capacitats, que inclourà zones de refresc amb ruixadors diversos que permetin el joc, amb un consum d’aigua serà de màxim 10 metres cúbics d’aigua al dia, a més de la renovació de l’àrea de jocs infantils existent.

Sant Martí: Baranes a les platges

Amb un pressupost de 180.000 euros, es proposa instal·lar baranes a la platja que s’introdueixin a l’aigua amb l’objectiu de facilitar que les persones grans en general i les persones amb mobilitat reduïda puguin entrar i sortir de l’aigua de manera autònoma i prou segura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!