Un cop els propietaris de l’edifici Estel, antiga seu de Telefònica a Barcelona, han arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per desencallar la llicència d’obres després de dotze anys de paràlisi, ja està tot a punt per començar les obres de rehabilitació d’aquest immens edifici situat a l’Eixample, situat a l’illa delimitada per l’avinguda Roma i els carrers Calàbria, Viladomat i Mallorca, que comportarà una inversió de més de vuitanta milions d’euros per part de la gestora d'inversions immobiliàries alemanya FREO i el fons global de crèdit Bain Capital, amb la previsió d’enllestir les reformes a finals de l’any 2024 i convertir-se en un nou complex d’oficines.

Segons ha avançat l’agència ACN, les consultores CBRE i JLL, que comercialitzaran els espais, preveuen que les obres acabin a finals del 2024 i sumin més de 50.000 metres quadrats d'oficines amb serveis com gimnàs o sala d'actes. La reforma anirà a càrrec del despatx d'arquitectura BCA i té com a principals atractius la seva ubicació a l'Eixample i la proximitat a serveis com l'estació de Sants, situada a menys de 900 metres en línia recta per l’avinguda Roma. "Aquest és el projecte de regeneració urbana d'oficines més gran al centre de Barcelona i ajudarà a atraure grans empreses que, fins ara s'havien vist amb la necessitat de sortir de la ciutat per trobar aquest tipus de superfície", ha destacat Lindy Garber de CBRE. Des de JLL destaquen l'estil "avantguardista" de la construcció i la gran quantitat d'espai per llogar.

La reforma integral de l'antiga seu de Telefónica a la capital catalana busca donar pas a una nova etapa per a aquest immoble que fa anys que està abandonat i en mal estat. Després de la venda de l'edifici per part de l'antiga companyia pública el 2007, l'edifici ha estat adquirit per diferents propietaris amb projectes fallits diferents, de fet, ha estat semiabandonat durant una dotzena d’anys, tot i que puntualment s’hi han fet algunes feines de manteniment. El seu esquelet de formigó impactava per la seva grandiositat i estat de deteriorament, ja que es tracta d’un dels edificis més grossos de l’Eixample. Els veïns de la zona ja havien expressat les seves queixes en reiterades ocasions, ja que a l’abandonament de l’edifici calia afegir diversos intents d’ocupació.

Ara, un cop dijous la comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona va desencallar la llicència d’obres per reformar integralment l’edifici de tretze plantes, gràcies a un acord amb els propietaris, que hauran de pagar 1,73 milions d’euros per la llicència i l’impost de construcció, ja hi ha llum verda per la reforma, que preveu dedicar l’edifici a oficines, a més d’obrir quatre locals comercials als baixos i en les seves cinc plantes subterrànies habilitar 418 places d’aparcament per a cotxes, 303 per a motos i 420 per a bicicletes.