Barcelona ha superat aquest diumenge el rècord de calor durant un mes de febrer a la ciutat des que hi ha registres. Així consta en l'estació meteorològica automàtica de l'Observatori Fabra, que aquest matí ha informat d'una temperatura màxima de 23,3 °C, la xifra més elevada des de 1914, any que es va posar en funcionament la recollida d'informació de les temperatures en aquesta instal·lació. 

☀️ Traca final de l'anticicló: almenys cinc dies més sense hivern
 

La dada de l'Observatori Fabra, de moment, és provisional, a l'espera que es comprovi si aquesta temperatura registrada de manera automàtica és oficial. En cas que el termòmetre manual ho confirmi, aquest diumenge s'haurà polvoritzat l'anterior rècord de calor durant un mes de febrer a la capital catalana, que va tenir lloc el 3 de febrer de 2020. En aquella ocasió, es van assolir els 22,4 °C, mentre que aquest 4 de febrer s'ha superat per gairebé un grau la xifra.

Temperatura rècord a Barcelona aquest 4 de febrer
Temperatura rècord a Barcelona aquest 4 de febrer

Més enllà de l'excepcionalitat de la temperatura, que arriba en un greu episodi de sequera a Catalunya, cal destacar que no és habitual que Barcelona arribi als 20 °C durant aquesta època de l'any. De fet, les dades de l'Observatori Fabra demostren que només s'ha assolit una temperatura així d'elevada 35 cops abans al llarg dels 110 anys dels registres.

Precisament, Barcelona es troba davant d'un anticicló que, segons les previsions meteorològiques, pot seguir durant pràcticament quatre dies més. Això es tradueix en estabilitat i elevades temperatures que dilluns vinent encara es poden enfilar més, i alguns punts del país poden arribar als 25 °C. De fet, aquest mateix diumenge en punts com Girona ja s'ha assolit aquesta elevada temperatura. A partir de divendres, però, la situació pot canviar, amb un esperat canvi de temps.  

El 2023, el segon any més càlid a Catalunya

Aquest nou rècord històric de calor en un mes de febrer arriba després d'un any 2023 molt càlid, el segon més calorós de la història i dels més secs, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Només el 2022 va superar les temperatures, que durant el 2023 van travessar el llindar dels 18 °C de mitjana al litoral i prelitoral del terç sud, al Tarragonès i al litoral Central. En zones de més altituds, la temperatura mitjana anual va situar-se al voltant dels 3,5 °C. A les altes temperatures, també s'hi va sumar una preocupant sequera, la pitjor registrada a Catalunya en l'època instrumental. I és que la precipitació anual només va ser d'un 50 a un 70% de la mitjana climàtica,

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Si vols estimar la petjada de carboni que generes el teu dia a dia visita la calculadora de la comunitat GreeN d'El Nacional i tindràs una estimació en dos minuts.