Us imagineu tenir l’escola a primera línia de la platja i que la sorra i el mar siguin el pati del col·legi? Doncs això va ser realitat a la Barceloneta, en una història que val la pena explicar, perquè parla d’educació, innovació, modernitat i… bombardejos feixistes. En aquest Barcelona Exprés recordem l’Escola del Mar, un centre pedagògic desaparegut sota les bombes, l'edifici de la qual es podria recuperar en el futur.
L’Escola del Mar estava situada a l’espai obert situat al final de l'actual carrer d’Emília Llorca Martín a la confluència amb el passeig Marítim, on hi havia la platja dels Pescadors i on ara podem trobar un faristol de memòria que explica la història d’aquesta institució pedagògica de la Barceloneta. Creada el 1922 per la Mancomunitat de Catalunya, acollia nens i nenes al 50%, això sí, per separat, però dins d’un projecte pedagògic modern i innovador que situava l’alumne al centre de l’educació i combinava l’ensenyament amb les activitats a l’aire lliure, que per això estaven en primera línia de platja, i tot això ho feien en un edifici de tres cossos en forma de lletra U, de fusta i de planta baixa més planta, sobre columnes de ciment armat que feien de fonaments.
L’Escola del Mar va funcionar com a referent pedagògic fins al 7 de gener del 1938, quan un dels pitjors bombardejos de l’aviació feixista italiana, aliada del bàndol franquista a la Guerra Civil, la va destruir completament. Només en van quedar els fonaments, tot i que sortosament, no hi va haver cap víctima mortal, ni d'alumnes ni del cos docent. El franquisme va destruir l’edifici, però la institució va sobreviure, traslladada primer a Montjuïc i a partir del 1948 al Guinardó, on continua existint l’Escola del Mar amb el mateix model pedagògic i que s’ha convertit ja en una escola centenària.
⭕ Fem un tomb per la nova plaça de les Glòries?
1️⃣ Sabeu on es va celebrar el primer Primer de Maig de Barcelona?
Pel que fa a l’edifici, era realment singular, i per això mateix l’Ajuntament de Barcelona ha estudiat fer-ne una rèplica. La idea es va llançar el 2023 però de moment, encara continua sent un projecte. El febrer del 2025 es va reprendre la iniciativa amb la proposta d’ubicar-hi un futur Museu Pedagògic de Catalunya, però de moment encara cal determinar la ubicació d’aquesta còpia de l’edifici original, que s’hauria de situar preferentment a la mateixa Barceloneta o en segon terme al front marítim de Sant Martí.
Què, us hauria agradat sortir a l’hora del pati i directament ficar-vos a l’aigua? A mi, sí!