El ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona d’aquest mes de febrer, celebrat aquest divendres, ha donat llum verda a una proposta d’ERC per incloure la promoció de l’ús social del català a la ciutat com a objectiu transversal en el pròxim Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament. La mesura s’ha aprovat amb els vots d’ERC, PSC, BComú i TriasxBCN. El PP i Vox hi han votat en contra. El text aprovat recull que s’incorpori aquesta perspectiva lingüística en les futures actualitzacions de la Guia per a l’aplicació dels criteris transversals a la convocatòria general de subvencions i també introduir la llengua catalana com a àmbit temàtic en la convocatòria general de subvencions per a l’any 2025.

En defensar la proposta, la presidenta del grup municipal d’ERC, Elisenda Alamany, ha recordat que només el 28% dels joves tenen el català com a llengua habitual i encara cau a un percentatge més baix segons el barri. Per tot plegat, ha defensat la mesura presentada per afavorir la presència del català en tots els projectes. “Barcelona no pot perdre el català, és part del que som i del que volem conservar”, ha apuntat, per afegir que “si volem protegir la identitat i personalitat com a ciutat, necessitem actuar amb instruments del segle XXI”.

Per part del govern municipal, la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay ha expressat el compromís del govern amb entitats per defensa de la llengua i ha anunciat que l’Ajuntament està ultimant un conveni amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per a la promoció del català. "Som conscients que encara queda camí per recórrer", ha admès Gay, que ha apuntat que a mitjà o llarg termini es veurà una millora de les dades sobre l’ús del català. “La nostra missió és donar totes les eines als barcelonins”, ha dit Gay, que ha promès seguir treballant perquè el català sigui “punt de trobada i cohesió social”. “L’aposta del català de l’Ajuntament és ferma i convençuda”, ha afegit Gay.

Per part de Trias per Barcelona, el regidor Joan Rodríguez ha lamentat que ja es “va tard” i ha apuntat que “l’Ajuntament ha de canviar i liderar en matèria lingüística perquè fins ara no ho ha fet”. Pel que fa als comuns, la regidora Jess González ha defensat que “la lluita pels drets lingüístics ha de ser també contra les desigualtats socials”. Per la seva banda, Juan Milián ha defensat el vot contrari del PP assegurant que “el català s’ha de protegir del nacionalisme, que ha convertit el català en un mur d’entrada i una llengua del poder” i ha assegurat que la llengua catalana, “l’han convertit en una llengua antipàtica”. Finalment, Gonzalo de Oro (Vox), ha assegurat que amb aquesta mesura, “volen imposar el català i arraconar el castellà i els seus usuaris”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!