La presència de ketamina s'ha disparat a les aigües residuals de Barcelona, segons dades del 2023. L'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies ha publicat aquest dimecres un informe que revela un augment del 77,2% d'aquesta droga a la ciutat, just un any després de proclamar-se capital europea de ketamina en aigües residuals. A més, la detecció d'MDMA també ha pujat: un 20% més que en l'any anterior. Els increments coincideixen amb la tendència a Europa, on el consum d'aquestes dues substàncies va a l'alça, d'acord amb les anàlisis d'aigües residuals. Al desembre ja es va publicar un informe d'SCOREwater que revelava quin és el barri on més drogues il·legals es consumeixen: Sant Gervasi, per davant d'una zona comercial i de restauració com el Poblenou o una zona residencial com el Carmel.

En el cas del cànnabis, Barcelona ocupa la tercera posició del rànquing, liderat per Rotterdam (Països Baixos) i Basilea (Suïssa). També cal dir que a les tres ciutats catalanes analitzades (Barcelona, Tarragona i Lleida) han augmentat els nivells de cànnabis a les aigües residuals. Es tracta de la droga il·lícita més consumida a Europa, amb uns 22,6 milions de consumidors estimats l'any passat. Les enquestes sobre consum de cànnabis suggereixen que al voltant del 8% dels adults europeus han consumit la droga durant l'últim any.

Cocaïna, MDMA i metamfetamina

Les dades també informen d'un "augment persistent" de restes de cocaïna. Tot i que els nivells s'han estabilitzat en l'últim any, Tarragona es manté com la segona ciutat europea amb una presència més alta de cocaïna a les aigües residuals, només per darrere d'Anvers (Bèlgica). L'anàlisi de les aigües residuals d'un centenar de ciutats europees indiquen que el consum de cocaïna "continua sent més alt" a l'oest i el sud del continent, en particular a Bèlgica, els Països Baixos i Espanya.

Si bé els nivells són inferiors, també hi ha una tendència a l'alça en el consum d'MDMA a Europa, especialment a Bèlgica, França, Alemanya, els Països Baixos i Espanya. El consum de metamfetamina és "generalment baix i històricament concentrat a la República Txeca i Eslovàquia", però també està present a Bèlgica, l'est d'Alemanya, Espanya, els Països Baixos i Turquia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!