El ple ordinari de l’Ajuntament de Barcelona corresponent a aquest mes d’abril ha estat pràcticament exempt de debat polític, ja que el seu contingut ha estat purament administratiu, com a cloenda del mandat a les portes de les eleccions municipals, tot i que encara hi haurà temps per a un ple de comiat a mitjans de juny, per dir adeu als regidors que no repetiran, dels quals n’hi ha onze que ja se sap que no repetiran perquè no van a les llistes municipals dels seus respectius partits. Ara, el ple sí que ha servit per a l’atorgament de les medalles d’Honor de la ciutat i especialment la medalla d’Or a títol pòstum a Joan Bayén, més conegut com a ‘Juanito’ o ‘Pinotxo’.

Joan Bayén Pérez (Barcelona, 1934-2023), també conegut com a ‘Juanito’ i ‘Pinotxo’, ha estat durant molts anys l’ànima del Bar Pinotxo del mercat de la Boqueria de Barcelona, històric bar obert a la dècada dels 40, quan la mare de Bayén va llogar una barra de bar a la Boqueria. Ja amb vuit anys en Joan Bayén ajudava la seva mare al bar Quiosc. Els clients habituals van acabar anomenant el bar Pinotxo pel nom del gos que acompanyava el nen i que feia referència a la pel·lícula de Disney estrenada en aquells anys. La mare de Bayén va ser pionera a preparar menjar i amb els anys va ampliar el local i la carta. Va afegir plats nous que han format part important de la gastronomia de Barcelona i que atreien clients que buscaven els plats clàssics de tota la vida: un trinxat, un cap i pota, uns cigrons o unes tripes, són alguns dels platerets que des de fa dècades van consolidar l'èxit d'aquest establiment.

Joan Bayén es va convertir en un símbol local, amb la seva imatge de cambrer clàssic, sempre abillat amb l’armilla i la corbata de llacet. Amb un somriure sempre a punt, atenia des de la barra del Pinotxo, transmetent la idea de la Barcelona acollidora i amable, i projectant la imatge de la ciutat al món. Era un gran relacions públiques, un exponent de l’art de servir i un treballador incansable fins a la seva recent jubilació i el seu decés. Han estat dècades d’èxit professional i de clients satisfets, tant de Barcelona com turistes. Joan Bayén Pérez va morir l’11 d’abril de 2023 a Barcelona. La Medalla d’Or a títol pòstum ha estat aprovada per unanimitat.

Medalla a Julia Otero

Cada any s’atorguen 25 medalles, de les quals 5 són de l’àmbit de ciutat, proposades pels Grups Municipals i el Consell de Ciutat, i 20 estan proposades pels districtes. Pel que fa a les cinc corresponents a l’àmbit de la ciutat han estat atorgades a Julia Otero Pérez, com a referent del món de la comunicació, en especial en ràdio i televisió, model per a generacions de professionals; Elena Carreras Moratonas, per la seva trajectòria professional, enfocada a tenir cura de la salut de les dones amb una perspectiva de gènere; Marina Subirats Martori, en reconeixement de la seva trajectòria científica i professional, especialment remarcable per la introducció de la perspectiva feminista a les Ciències Socials, el seu discurs sobre coeducació i el seu compromís amb el feminisme de base; Aura Fundació, pels seus més de 30 anys d’acompanyament a la inclusió social i laboral de persones joves amb diversitat intel·lectual al món de l’empresa, i la Federació d’Ateneus de Catalunya, en el seu 40è aniversari, per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les entitats socioculturals d’arreu de Catalunya.

Medalles a proposta dels consells de districte:

Ciutat Vella:

  • Jose Manuel Juárez, pel seu lideratge en la lluita per dignificar la feina de pescador i per millorar les condicions de vida dels companys de la mar i pels seus valors i dedicació des de la Confraria de Pescadors de Barcelona.
  • Agrupament Esplai Santa Maria del Pi, en el seu 50è aniversari, per la seva tasca dedicada a la construcció comunitària, teixint vincles entre els i les infants i joves del barri Gòtic, afrontant els reptes del nostre temps.

Eixample:

  • Maria Masclans Vale, en reconeixement de la seva tasca d’una dècada presidint el mercat del fresc al Mercat de Sant Antoni, i per la seva implicació al barri.
  • La Cabrònica del Nord, per la seva tasca de manteniment i difusió de la cultura popular i del foc del barri al Fort Pienc i al districte de l'Eixample.

Sants-Montjuïc:

  • Benito Maín Cabanillas, per la virtuositat de la seva obra escultòrica en ferro i per la seva generositat i el seu compromís cultural i cívic amb el barri de La Marina.
  • L’associació Cívica La Nau, per la seva trajectòria de 25 anys com a banc de productes no alimentaris, fent de pont entre les empreses amb excedents de producció i les entitats i organitzacions que atenen col·lectius en risc d’exclusió social.

Les Corts:

  • Esplai l’Olivera Rodona, en el seu 50è aniversari, per la seva tasca educant en el lleure a infants i joves, formant en l’esperit crític, la responsabilitat i el respecte.
  • José Antonio Ortega Nieto, en reconeixement dels més de 50 anys de compromís solidari, participació activa dins el moviment veïnal i d’activitat comunitària al districte de les Corts.

Sarrià-Sant Gervasi:

  • Fundació Putxet, amb ocasió del seu 25è aniversari, en reconeixement de la seva tasca en favor de les persones joves en risc d’exclusió social.
  • Jordi García Pérez, per la seva trajectòria com a activista veïnal i cultural dels barris de muntanya de Sarrià- Sant Gervasi.

Gràcia:

  • Coordinadora d’AFA de Gràcia, com a reconeixement de la seva tasca en defensa d’una educació pública de qualitat, catalana, inclusiva, feminista, ecologista i democràtica.
  • Xavier Franch i López, per la seva tasca com a dinamitzador sociocultural i educador ambiental i el seu treball en favor de la sostenibilitat, l’acció comunitària i la memòria al barri del Coll.

Horta-Guinardó:

  • Eix Maragall, per la seva trajectòria dedicada a la promoció del comerç de proximitat, la defensa dels drets col·lectius dels botiguers, la dinamització de la vida del barri i la conservació de les festes populars.
  • Carmel a la Vista, per la seva de promoció de les arts i de la memòria històrica al barri del Carmel i el seu entorn.

Nou Barris:

  • Associació de veïns Taula Oberta, pel seu compromís comunitari, que mitjançant la cultura, la gestió comunitària i la cohesió social pretén eradicar les desigualtats, la injustícia i la pobresa.
  • Escola Freire, en reconeixement de la seva tasca en favor de la formació d’adults, adaptant la seva oferta a les necessitats formatives de la població.

Sant Andreu:

  • Anna Mourelo, en reconeixement de la seva lluita per fomentar més espais de joc inclusiu a la ciutat, on tots els nens i nenes puguin jugar i compartir en igualtat.
  • Esplai La Tortuga de Trinitat Vella, per la seva tasca comunitària al barri de Trinitat Vella, de foment del lleure de qualitat d’infants i joves.

Sant Martí:

  • Arxiu Històric Poblenou, per la seva contribució a la recuperació i al manteniment de la memòria històrica del barri del Poblenou.
  • Associació Veïnal Provençals de la Verneda, pel seu treball comunitari de lluita veïnal en favor de la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes.

D'altra banda, l'alcaldessa Ada Colau ha volgut cloure el ple amb unes paraules d'agraïment en el context del final d'un mandat "complex i amb una pandèmia pel mig", on ha destacat que malgrat tot, "sempre hi ha hagut bon to als grups i amb ganes d'ajudar quan passava alguna cosa complicada a la ciutat". "Amb respecte a tots els grups, moltes gràcies per fer-ho fàcil, molta sort a les eleccions i a la vida", ha finalitzat Colau.