El carrer de Jaén és una petita via de poc més de cent metres de la vila de Gràcia que connecta el carrer del Torrent de l’Olla amb la Travessia de Sant Antoni, on conflueix per mitjà de l’eixamplament que conforma la plaça d’Anna Frank. Tot i que és un carrer petit concentra diversos equipaments escolars, com l’escola bressol Enxaneta, la sortida posterior del col·legi Sant Josep i la seu de l’YMCA a Barcelona, on es fan activitats extraescolars. És, per tant, un carrer força transitat per nens, a més dels veïns. D’un temps ençà, hi ha també uns habitants gens desitjats, una plaga de rates que ha infestat un solar i que a les nits campa lliurement pel carrer.

 

Davant aquesta situació els veïns del carrer s’han organitzat per denunciar la situació, però com assegura una de les veïnes, Anna Manso, en declaracions a elNacional.cat, “el sistema falla”, perquè tot i presentar diverses queixes en els darrers dies, de moment només han aconseguit que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) hagi abocat anticoagulant a les clavegueres. Segons explica la veïna, el problema està “focalitzat al carrer Jaén número 10”, un solar en desús que “pertany a un fons d’inversió” i que està ocupat des de l’agost del 2021 per una família romanesa, entre els que hi hauria un menor escolaritzat.

La primera preocupació és que no hauria de viure gent en aquestes condicions”, assenyala la veïna, que apunta que la família romanesa fa vint anys que viu a Catalunya i mai ha pogut accedir a un habitatge. A més, assenyala que les condicions en que viuen han derivat en brutícia i ferralla i, des de fa uns dies, “un esclat de rates, primer dins del solar i ara a les nits ja surten al carrer”. A més, la queixa no és només per la situació de la família i la plaga de rates, sinó també per la poca celeritat de l’ajuntament a l’hora de posar-hi remei. 

L'Ajuntament no pot entrar a la propietat privada

Segons la veïna, a l’Ajuntament cal entrar-hi una instància per demanar que actuessin, perquè “no poden actuar d’ofici”. A més, Manso ha trucat tant al Telèfon del Civisme com a l’Agència de Salut Pública, que finalment ha actuat, però només a la via pública. “Em diuen que com és un solar privat no hi poden entrar”. De moment, dimarts una brigada va abocar anticoagulant a les clavegueres i des de l’ajuntament li han indicat que faran “un requeriment al propietari”. Per tot plegat, els veïns lliuraran una instància a l’ajuntament perquè actuï amb celeritat i seguiran reclamant que s’aconsegueixi un habitatge digne per la família i la desratització completa del solar.