Ha calgut una setmana, però la placa del carrer dedicat a l’escriptora Ana María Matute ja llueix sense incorreccions un cop s’ha esmenat l’espifiada que es va revelar just en el moment de descobrir-la amb motiu del canvi del nom del carrer. El dissabte 22 de gener se celebrava l’acte de descobriment de la nova placa amb el que es consumava el canvi de nom de l’antic carrer de Ramiro de Maeztu al d’Ana María Matute Ausenjo. En presència de l’alcaldessa de Barcelona i veïns d’aquest carrer fronterer entre els districtes d’Horta-Guinardò i Gràcia es va consumar un error inesperat. 

Al moment de descobrir la placa es va veure que l’autora era definida com a ‘Escriptora i acadèmico’, una paraula masculina en castellà, però amb l'accent obert del català. Des del consistori municipal ho van atribuir a un error i van prometre canviar la placa i tornar-la a penjar sense cap falta d'ortografia. Aquest diumenge, el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, ha difós per xarxes socials la placa amb la correcció, donant així per tancat l’incident que, malgrat tot, ha deixat en evidència que no es va tenir prou cura inicialment a l’hora de revisar la placa.

En el moment d’oficialitzar el canvi de placa, Colau va assegurar que el canvi de nom era un pas més per "democratitzar el nomenclàtor" ja ue encara els noms de dones no arriben ni al 8% dels carrers, places i avingudes de la capital de Catalunya, a causa del fet que tradicionalment el nomenclàtor havia "prioritzat els noms d'homes privilegiats vinculats a l'església, la monarquia, l'exèrcit o l'aristocràcia”, i alhora havia oblidat “el paper de personatges populars o femenins". A més, l'alcaldessa va recordar que Matute va ser una autora "profundament barcelonina que va donar a conèixer la ciutat al món". El nou carrer Ana María Matute Ausejo dona així visibilitat a la guanyadora dels premis literaris com el Premi Planeta, el Premi Nadal i el Premi nacional de les Lletres Espanyoles, entre d'altres.

Ada Colau @eloibadia

Moment de la inauguració, amb l'errada ben visible / @eloibadia

El canvi de nom ha arribat gairebé un any després de l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per batejar un carrer amb el nom d’Ana Maria Matute. La via escollida va ser el carrer de Ramiro de Maeztu, una via propera al Park Güell que separa els districtes d’Horta-Guinardó i Gràcia i que des de l’any 1940 estava dedicat a l’escriptor i diplomàtic De Maeztu, que va ser afusellat per milicians republicans a l’inici de la Guerra Civil Espanyola. L’Ajuntament de Barcelona va donar a conèixer el 7 de març del 2021 la intenció de canviar aquest nom dins d’una bateria de canvis anunciats la vigília de la celebració del 8 de març, dia de la Dona, amb el denominador de donar més noms de dona a les vies de la capital catalana. El carrer que ara du el nom de Matute connecta la plaça Sanllehy amb la carretera del Carmel i està vinculat a l’escriptora, ja que els darrers anys va residir al barri de Can Baró, prop del carrer que ara canvia de nom. 

Tres cops nominada al Nobel

Ana María Matute Ausejo (Barcelona, 26 de juliol de 1925 – 25 de juny de 2014) va ser una novel·lista catalana en llengua castellana i una de les veus més personals de la literatura espanyola del segle XX. Guanyadora de diversos guardons literaris com el Premi Planeta, el Premi Nacional de Crítica i Literatura, el Premi Nadal, el Premi Fastenrath de la Real Academia Española, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles i el Premi Miguel de Cervantes; també va ser nominada tres vegades al premi Nobel de literatura. El canvi de nom va ser reconegut i aprovat per totes les parts implicades en l’àmbit històric, social i municipal i passarà a formar part del nomenclàtor actual de la ciutat. A més, el veïnat tindrà a la seva disposició un document acreditatiu, que es podrà utilitzar en cas que els demanin un comprovant del canvi d’adreça. 

Altres canvis anunciats al març de 20212 van ser els que atorgarien carrers a nom de Margarita Rivière, Concepció Aleixandre, Anna Domènech, Elisa Moragas i Dolors Batlle, tot i que de moment només s’han efectuat alguns, com el que honora la mestra Elisa Moragas i Badia, que substitueix des del mes de setembre l’anterior carrer dels Reis Catòlics, situat a Vallvidrera (Sarrià-Sant Gervasi). A més, entre els canvis pendents encara hi ha el de la mestra Dolors Batlle i Sunyer, que substituirà el nom del militar i repressor Enric Bargès al districte de Sants-Montjuïc.