Un any després d'arribar a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni ha presentat el seu pla per fer front al greu problema d'accés a l'habitatge que pateix la capital de Catalunya, amb uns preus del lloguer disparats i amb joves que han de marxar de la ciutat per poder-se emancipar. El batejat com a Pla Viure inclou una mesura que vol ser d'impacte i que implica recuperar els 10.000 pisos turístics que hi ha a Barcelona en aquests moments i que en un marge de quatre anys, tots hagin passat al mercat de lloguer o de venda pels veïns de la ciutat, segons ha explicat l'alcalde Collboni en una roda de premsa: "El 2029 haurà desaparegut la figura del pis turístic tal com avui la concebem", ha resumit. 

WhatsApp Image 2024 06 21 at 12.29.34
Jaume Collboni, durant la roda de premsa / Foto: Carlos Baglietto

Tal com ha explicat Collboni, la idea de l'Ajuntament és aplicar el Decret aprovat per la Generalitat a finals del 2023 que regula els habitatges turístics. Aquest decret esdevé una "gran oportunitat" per a l'ajuntament per poder recuperar una altíssima xifra d'habitatges per l'ús residencial. "Els 10.000 habitatges d'ús turístics perden la seva vigència el novembre del 2028 i qualsevol voluntat ha d'anar subjecte a una llicència que no es podrà demanar, perquè no existirà aquesta figura", ha detallat Laia Bonet, que també ha participat d'aquesta roda de premsa.  La tinent d'alcalde també ha destacat la feina feta per l'Ajuntament per combatre els pisos turístics il·legals durant els últims mesos. 

 

El decret del Govern 

El decret del Govern al qual s'acull l'Ajuntament tenia com a voluntat posar fre als apartaments turístics, no només a Barcelona sinó al conjunt del país. Així, posava un límit de cinc anys a les llicències de pisos turístics, que, per tant, caducaran el novembre del 2028. En aquell moment, l'Executiu català defensava que hi havia una relació entre la disminució d'oferta de lloguer i l'increment dels pisos turístics, assegurant que aquesta tendència dificultava "encara més l'accés de les persones i les famílies a un habitatge habitual en un moment de creixement de la demanda de lloguer". D'aquesta manera, a partir del 2029 no hi quedarà cap habitatge turístic a Barcelona, ja que la intenció de Collboni és no impulsar cap plantejament urbanístic que faci compatible l'ús turístic dels habitatges amb el de domicili habitual. 

 

Modificacions en la reserva del 30% 

La de no renovar les llicències dels pisos turístics i que, per tant, aquests desapareguin de la ciutat el 2029 no és l'única mesura que inclou el Pla Viure presentat aquest divendres. També incorpora canvis en una de les mesures estrella d'Ada Colau al capdavant de l'ajuntament, que era reservar el 30% de les noves promocions i grans rehabilitacions a habitatge protegit. "La reserva del 30% és una mesura que nosaltres vam avalar, però sempre hem defensat que quan tenim una política pública que no aconsegueix l'objectiu s'ha de canviar per arribar-hi", ha assenyalat, subratllant que des de la seva aprovació el 2018, només s'han atorgat llicències per 93 habitatges i d'aquestes, únicament se n'han executat 8, xifres molt allunyades de les previsions inicials.

Així, la proposta per reformar de l’ajuntament, elaborada per Carme Trïlla, passa per “ampliar a noves opcions perquè els promotors privats facin efectiu el 30%”. Això es concreta en diferents canvis: si la mesura del 2018 permetia ressituar els habitatges protegits en una altra parcel·la del mateix barri, però mitjançant la tramitació i aprovació per part del consistori d'un pla de millora urbana, ara es planteja que la transferència de reserva del 30% a altres emplaçaments no requereixi tramitar aquest pla i que, a més, també es pugui traslladar a barris adjacents. La proposta del govern municipal obre també la possibilitat que entri en joc una promotora social, que sigui l'encarregada d'executar els habitatges resultants de les reserves del 30% de les promocions privades en una altra parcel·la. Aquesta promotora haurà de tenir un conveni marc amb el consistori que defineixi els procediments, responsabilitats i terminis.

Amb tot, per poder fer realitat aquests canvis que suposa el seu Pla Viure, Collboni haurà d’aconseguir el suport dels altres grups municipals. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!