El Pla Endreça, l’eix principal d’acció municipal de l’alcalde Collboni en els seus primers mesos de mandat, que té com a objectiu restablir la qualitat de l’espai públic i la sanció a les conductes cíviques, no ha evitat que, segons el Baròmetre municipal presentat aquest dimecres i corresponent a la segona meitat del 2023, la inseguretat es mantingui com a principal problema, segons les percepcions dels barcelonins, i fins i tot augmenti amb relació a l’anterior baròmetre. Així, la inseguretat es manté com la principal problemàtica segons el 27,7% dels enquestats, una mica per sobre que en l’anterior baròmetre del juny, quan es va situar en un 26,6%.

Pel que fa al segon problema dels barcelonins, es consolida el de l’accés a l’habitatge, que ja va superar el de la neteja al juny, i que ara se situa en un 11,7 (11,6 en el primer semestre), mentre que, en tercer lloc, es troba la neteja, ara amb un 9,7 (9,9 fa sis mesos). El quart lloc és per al turisme amb un 6,3 (5,9 al juny). Amb valoracions menors se situen altres problemàtiques com l’incivisme, la congestió de trànsit o la gestió política municipal. Amb tot, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut destacar també que sis de cada deu barcelonins aprova la gestió municipal, la xifra més alta des de juny del 2020.

El Pla Endreça no es coneix prou

A més, el Baròmetre inclou preguntes específiques sobre el Pla Endreça, de les que es destaca que només un 38,6 % dels enquestats tenen coneixement d’aquesta política, mentre que un 61,2 % assegura desconèixer-la. Amb tot, els ciutadans de Barcelona es mostren molt d’acord amb les tres principals línies d’acció del pla. Així, un 68,6 % es mostra molt d’acord i un 23,4 bastant d’acord amb la necessitat de reforçar els serveis de neteja i manteniment, mentre que un 64,4 està molt d’acord i un 21,6 bastant d’acord amb la necessitat d’endurir les sancions a les persones amb comportaments incívics. Finalment, un 59,1 està molt d’acord i un 24,9 bastant d’acord amb la necessitat d’augmentar la presència de la Guàrdia Urbana per garantir la convivència.

Pel que fa a l’evolució de la ciutat, el 44,8% considera que Barcelona ha millorat o està igual davant el 30,9% de fa un any, reduint-se significativament les opinions crítiques, i quant a l’estat actual de l’economia a Barcelona, un 40,1% dels enquestats considera que és bo, davant un 42,2% que el valora negativament. A més, segons el Baròmetre municipal, les perspectives de futur són bones, amb un 48,6% d’optimistes i un 27,8% de pessimistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!