"Tourist go home (turistes marxeu a casa)" o "Tourists, you're not welcome (turistes, no sou benvinguts)". Aquestes són algunes de les frases que ronden des de fa mesos pel barri de Sant Antoni de Barcelona i, també, per altres punts de la ciutat.

tourists you are not welcome marta e marti

Foto: M.E.M.

Els pisos del barri s'han anat omplint de turistes en els últims anys, de pisos de lloguers turístics que es van apropiant de la zona.

Els veïns simbolitzen aquesta "okupació" amb un voltor al damunt del mercat, que té per objectiu denunciar els "lloguers abusius" i exigir que s'acabi amb aquesta situació. El voltor encarna l'"especulació i el turisme" i avisa l'Ajuntament: "No ens faran fora de Sant Antoni".

El mapa de la vergonya

La plataforma Fem Sant Antoni, formada pels veïns, pretén "incidir sobre els aspectes que afecten el nostre entorn" i posa de manifest al seu web que, en aquests moments, hi ha 4.194 places d’allotjament turístic legal, mentre que "som 38.505 veïns i veïnes".

Ara, l'organització veïnal ha dibuixat un mapa, el ja batejat com a "mapa de la vergonya", i que encara està en construcció, basat en les dades de desembre del 2016 aportades per Inside Airbnb, que tanmateix, però, no contempla tots els allotjaments turístics il·legals.

Segons Fem Sant Antoni, en l'actualitat hi ha 561 pisos turístics legals,  904 ofertes de pisos o habitacions turístiques a la pàgina d’Airbnb, 12 edificis sencers de pisos turístics legals, 12 hotels, 18 hostals i albergs i 7 edificis sencers en venda o ja venuts a fons d'inversió.

"No ens faran fora"

De fet, aquest dimecres a la tarda, la plataforma ha organitzat una assemblea en què conviden els veïns del barri a explicar la seva història.

Entre els testimonis, hi destaca un a la web de l'organització que denuncia que l'entresòl del seu edifici, que feia 20 anys que estava abandonat, ha estat okupat.

"Rebenten la porta d’entrada a l’edifici, canvien el pany del pis, el relloguen i punxen la llum del ramal de la companyia", relata aquesta persona, que reclama que no s'abandonin aquests pisos i que els renovin perquè, a parer seu, si no els rehabiliten perquè "no els és rendible", voldrà dir que, finalment, podria ser que el propietari es vengués l'edifici sencer per fer-hi pisos turístics.

Això deixaria els veïns de tota la vida al carrer perquè les seves rendes són baixes, mentre que els turistes estan disposats a pagar qualsevol preu per passar uns dies al centre de la capital catalana.

"Barcelona no està en venda"

A finals de gener, la Rambla de Barcelona va acollir una manifestació convocada per associacions de veïns i moviments antisistema en contra del turisme i l'especulació immobiliària, sota l'eslògan "Barcelona no està en venda".

Hi havia una àmplia representació de membres de la PAH, però també de diferents col·lectius de veïns de diferents parts de Barcelona. Més d'un miler de persones van participar en l'acte, entre elles destacats dirigents dels comuns.

També al gener el govern de Barcelona i ERC van arribar finalment a un acord per aprovar el Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT), que té per objectiu tenir sota control els pisos il·legals durant el 2023.

I és que si el 90% de l'estructura productiva de la ciutat està dedicada al sector serveis, un 42,3% ho està en gran part al turisme, ja que dins d'aquest percentatge s'hi emmarca el comerç, el transport, l'hostaleria i les activitats immobiliàries, relacionades amb el negoci turístic.