El projecte de transformació de l’espai firal de Montjuïc, que preveu una renovació important de tota la zona arran de la finalització de la concessió municipal a Fira de Barcelona, actual gestora dels recintes, que expira el 31 de desembre del 2025, suposarà un canvi radical de tot el complex que inclourà l’enderroc de part dels pavellons, la construcció i ampliació de nous, així com la creació d’una nova zona residencial i noves vies de connexió que permetran relligar els barris situats a les dues bandes de l’espai firal, la Font de la Guatlla i el Poble-sec. El Pavelló d’Itàlia serà la primera peça que es mourà dins de tota una operació que té com a horitzó final el 2029, centenari de l’Exposició Internacional del 1929. 

pavello italia exterior foto fira barcelona
El Pavelló d'Itàlia, amb la seva característica forma d'hangar / Fira Barcelona

Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, el proper 1 de gener, Fira de Barcelona cedirà l’ús del Pavelló d’Itàlia per tal que des del primer trimestre del 2023 ja pugui utilitzar-se. Aquest pavelló, situat a l’esquerra de la Font Màgica -mirat cap al MNAC- i amb una característica forma d’hangar serà dedicat a usos esportius i ja es podrà usar l’any vinent, després d’obres d’adequació que inclourà l’habilitació de pistes de bàsquet i de futbol sala. “El 2023 la ciutat rebrà ja el Pavelló d’Itàlia, que s’obrirà com a poliesportiu”, ha assenyalat la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, com a “inici de la transformació”.

Més enllà d’aquesta primera cessió, l’Ajuntament i Fira de Barcelona estan treballant en un conveni que determini els calendaris i compromisos a tirar endavant per desenvolupar i fer realitat el projecte. En tot cas, i amb l’objectiu de consolidar la transformació el 2029, l’Ajuntament de Barcelona també ha assenyalat una novetat respecte al projecte inicial, el trasllat de 18.000 metres quadrats fins ara ubicat a l’antiga presó Model, per permetre que tot el complex de l’antic recinte penitenciari tingui únicament usos públics. Del total de sostre traslladat, 16.000 m² aniran al Pavelló del Vestit, el gran palau firal situat a la dreta de la plaça Espanya -mirant cap al MNAC-, que se cedirà a Fira de Barcelona en règim de dret de superfície perquè hi ubiqui activitat econòmica complementària a l’activitat firal, mentre que els altres 2.000 m² restants es destinaran als baixos dels edificis d’habitatges per a nous establiments i comerços de proximitat.

Un gran pla de transformació

La remodelació de tot l’espai firal de Montjuïc serà una gran transformació que aprimarà i alhora modernitzarà l’espai firal i destinarà la resta de sòl a habitatge i equipaments socials.  El punt central d’aquesta renovació és la reducció de l’espai firal, que actualment ocupa 130.000 m² de sòl -vials inclosos- i que passaria a ocupar 70.800 m², és a dir, un 53%. A efectes pràctics això significaria la conservació del Palau de Comunicacions i Transports, la construcció d’un nou pavelló a l’espai dels actuals Palau de Congressos i Pavelló Rius i Taulet i la remodelació del Palau de la Metal·lúrgia, que quedaria seccionat pel mig per obrir un nou carrer. Tots aquests espais tenen façana a l’avinguda Maria Cristina, que romandria així com a eix central de l’espai firal, el qual mantindria la seva imatge d’entrada, amb les Torres Venecianes i els dos palaus amb façana a la plaça d’Espanya.

La redefinició del recinte firal suposarà l’alliberament de 50.000 m² per ser destinats a nous usos, que es repartiran en 13.350 m² per a habitatge públic, 22.000 m² per a equipaments públics i 23.225 m² de zones verdes i vials. A més, hi haurà 4.350 m² d’espais vinculats a la Fira que serviran per potenciar altres activitats econòmiques. La zona d’habitatges es construirà a la zona que actualment ocupa el pavelló situat al Paral·lel i el carrer Lleida, habitualment en desús i que serà enderrocat. La previsió de l’ajuntament és donar cabuda a quatre edificis amb mig miler d’habitatges, un nou barri que conformaria una extensió del Poble-sec.

Reformulació dels vials

A la proposta d’habitatges a la banda que toca al Poble-sec cal sumar-hi una reformulació dels vials, que tenen com a objectiu principal connectar per l’actual espai del recinte firal dos barris que fins al moment gairebé han viscut d’esquenes: la Font de la Guatlla i el Poble-sec. La intenció és cedir espai de la plaça de l’Univers -la gran plaça que hi ha dins de la Fira, habitualment tancada al públic- als nous pavellons a canvi d’obrir un nou carrer d’ús públic que connectaria la zona dels nous habitatges amb l’avinguda de Maria Cristina. Al mateix temps, el Palau de la Metal·lúrgia es partiria en dos, donant continuïtat al nou carrer que arribaria a connectar amb el carrer de Mèxic.

Transformació Espai Firal Montjuïc
Projecte de transformació de l'Espai Firal de Montjuïc / AjBCN

A aquesta reurbanització de la zona s’hi afegirà la perllongació del carrer de la Guàrdia Urbana, que actualment finalitza a l’avinguda de Rius i Taulet i que, amb l’enderroc del palau del carrer Lleida i la construcció dels blocs d’habitatges es podrà allargar fins al Paral·lel, connectant allà amb el carrer Sepúlveda i l’avinguda Mistral. També es millorarà la connectivitat amb l’Eixample a la zona dels habitatges, amb vials nous que connectaran amb els carrers de Floridablanca i Tamarit. Tots aquests canvis comportaran també la millora de la mobilitat als carrers de Lleida i Mèxic, que està previst que passin a ser de sentit únic, mentre que els carrers interiors de la nova zona d'habitatges estaran restringits als vehicles privats seguint el Model Superilla.