L’objectiu de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, d’eliminar completament els apartaments turístics al districte de Ciutat Vella per la via de no renovar llicències, anunciada aquest dimecres al matí en el marc d’una entrevista a TV3, ha estat rebutjada immediatament per l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), que ja ha expressat la seva disconformitat amb la mesura i ha considerat “irresponsable la postura de l’alcalde Collboni” a més de considerar-la com una “crida a la proliferació de pisos turístics il·legals”. “Hi ha una cacera de bruixes; el problema de l’habitatge no és culpa nostra”, ha assenyalat APARTUR en un comunicat.

“Eliminar tots els habitatges d’ús turístic a Ciutat Vella només fomentarà la il·legalitat”, ha afirmat Enrique Alcántara, president d’APARTUR, que ha assenyalat que l’impacte econòmic d’eliminar els apartaments turístics a Ciutat Vella suposaria una pèrdua de 347 milions d’euros anuals i ha recordat a Collboni que la proliferació de negocis d’economia submergida “no paga impostos i confronta veïns i turistes en lloc de fomentar la convivència”. A més, aquesta patronal ha recordat a Collboni que al districte de Ciutat Vella no es donen llicències des de 2010 i que des d’aleshores només hi ha 616 llicències legals al districte, mentre que a la resta de la ciutat, les llicències estan congelades des del 2014. 

Així mateix, la patronal ha assenyalat que l’argument de Collboni per limitar els pisos turístics, que és el d’“afavorir que hi hagi habitatges per viure-hi” no ha tingut cap efecte, ja que malgrat la congelació de llicències de pisos turístics els últims anys, "els lloguers han continuat pujant a Barcelona". En aquest sentit, APARTUR assegura que els habitatges d’ús turístic a Barcelona representen un 0,77% sobre el total del parc d’habitatges de la ciutat i amb aquestes dades, la patronal veu una “cacera de bruixes” contra el sector, ja que “les dades demostren que el problema de l’habitatge a Barcelona en cap cas és culpa dels pisos turístics”.

En contra de la regulació dels allotjaments turístics

En aquesta línia, APARTUR ha alertat del perill que comportarà l’aplicació del decret llei per regular els allotjaments turístics, aprovat el passat mes de desembre. La patronal avisa que l’oferta hotelera de la ciutat és “insuficient” per acollir fires i esdeveniments de gran format i auguren que sense els habitatges turístics, que representen el 40% de l’allotjament a la ciutat, es perdrà una part important del turisme familiar, el client principal d’aquest tipus d’allotjament. “No entenem la fòbia de l’alcalde al turisme familiar, un tipus de turisme que no genera conflictes, i que per les seves dinàmiques i configuració no pot pagar-se un hotel”, ha afegit la patronal, que reclama a Collboni que “deixi d’enviar missatges electoralistes a la ciutadania” i que afronti la problemàtica “parlant amb el sector”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!