Aquesta setmana ha quedat obert al trànsit el carrer Pamplona entre l’avinguda Meridiana i el carrer de Tànger al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou (districte de Sant Martí), una intervenció que ha suposat aixecar un pont sobre la via del tren en un tram de carrer que abans quedava tallat per la diferència de rasants de les dues bandes de la via. Això permetrà una connexió directa entre Pamplona i Castillejos -el mateix carrer amb noms diferents segons el tram- i així s'aconsegueix millorar la mobilitat de l’entorn de la plaça de les Glòries i també entre els districtes de l’Eixample i Sant Martí de Barcelona.
A partir d’ara, Pamplona queda unit al carrer de los Castillejos amb una actuació que ha permès modificar la rasant que hi havia d’uns set metres al carrer de Pamplona, i que també ajudarà a resoldre la mobilitat al voltant de la plaça de les Glòries, actualment en transformació i que desplaça el trànsit rodat al seu perímetre exterior. Amb l’obertura del pas als vehicles s’ha habilitat un pas de vianants semaforitzat -provisional fins que no estiguin acabades les voreres de l’àmbit- i, a la cruïlla de Tànger-Pamplona, també s’hi ha instal·lat la semaforització corresponent.
El túnel de Glòries en sentit Llobregat, pendent
En el mateix entorn encara hi ha pendent l’obertura del Túnel de Glòries en sentit Llobregat, un tram que inicialment s’havia d’inaugurar a finals de l’any passat i posteriorment va ser ajornat a principis d’aquest, de manera que hauria d’entrar en servei de manera imminent un cop ja estan força avançats els treballs finals. Amb tot, un cop enllestit encara quedaran moltes obres pendents a la mateixa zona, entre les quals la urbanització de la superfície de la plaça a partir del projecte del Parc de la Canòpia del qual de moment només hi ha fet el costat muntanya, l’inici de les obres de la connexió del tramvia per la Diagonal i la reurbanització del tram de la Gran Via entre els carrers Independència/Badajoz i la Rambla del Poblenou.
A més, cal recordar que aquesta part del carrer Pamplona es troba en la zona d’influència del 22@, que també està pendent d’una profunda renovació amb la intenció que aquest ‘hub’ empresarial passi a ser un barri més integrat en la xarxa urbana on es pugui combinar la potenciació de l’activitat econòmica amb l’augment de l’habitatge i més zones verdes, és a dir, convertir un barri econòmic en un barri per, també, viure-hi. El principal eix d’aquest futur 22@ és la potenciació de l’habitatge, passant dels 9.000 previstos en el projecte inicial de l’any 2020 (5.000 habitatges assequibles i 4.000 habitatges lliures existents) a 17.000, 8.000 més, de manera que quedaran al final 12.000 habitatges assequibles i 5.000 habitatges lliures. D’aquesta manera, més de dues terceres parts dels pisos de l’àmbit seran protegits i accessibles, mentre que al pla vigent eren poc més de la meitat.