L’estira-i-arronsa a tres bandes -ajuntament, restauradors i entitats veïnals- per la situació de les terrasses de bars i restaurants als carrers de Barcelona no fa pont. Si dissabte passat entrava en vigor una nova retallada d'horaris al districte de Ciutat Vella i el dimecres la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) obria un nou front reclamant la prohibició a partir de l’1 de gener del 2023 de les estufes de combustió, aquest divendres, el Gremi de Restauració de Barcelona ha contraatacat en dos fronts, d’una banda, recriminant a l’Ajuntament que no hagi complert amb la seva promesa de consolidar les terrasses ampliades durant la pandèmia i per l’altra recordant que la desaparició d’estufes de combustió està pactada pel 2025, no abans.  

Per mitjà d’un nou vídeo, el Gremi de Restauradors ha tornat a la campanya per defensar les terrasses, aquest cop sense dirigir les crítiques als veïns que no les volen com en un vídeo anterior, sinó posant al punt de mira el govern municipal, al qual acusen de no complir les seves promeses. El vídeo, segons apunta el gremi, denuncia “el desgavell en què ha derivat el procés de consolidació de les terrasses covid: mentre que a Sarrià-Sant Gervasi s’han acceptat, ara per ara, el 86% de les sol·licituds, a l’Eixample se n’ha denegat el 72%, xifra que s’enfila fins al 91% en el cas de Ciutat Vella”. 

Per això mateix el gremi lamenta que hi hagi una aplicació dispar de l’Ordenança que no té res a veure amb la fesomia urbanística de cada territori. “Els 2.800 restauradors que van sol·licitar poder conservar les taules”, ha explicat Roger Pallarols, director del Gremi, “no ho van fer a la babalà, ho van fer perquè el govern havia promès que es mostraria sensible i empàtic amb la seva situació”. “El sector no tenia motius per desconfiar de l’Ajuntament quan aquest deia que totes les terrasses guanyades a la calçada havien vingut per quedar-se o que cap restaurador es quedaria sense taules”, ha insistit Pallarols. 

En aquest sentit, recorden que el govern municipal va prometre una consolidació de les terrasses gairebé automàtica en diversos supòsits, però que amb un 75% d’expedients tramitats, les xifres oficials desmenteixen que el compromís s’hagi portat a la pràctica: “Els gairebé 1.250 restauradors que ja han rebut una denegació tenen tot el dret del món a sentir-se decebuts amb l’Ajuntament”, insisteix el Gremi, que només salva el districte de Sarrià-Sant Gervasi, l’únic que presenta un balanç netament positiu, en el sentit d’haver actuat en coherència amb les directrius polítiques que va prometre el govern municipal, mentre que a l’Eixample i Ciutat Vella, “resulta inaudit que s’hagi obviat de manera flagrant els compromisos assumits pel govern i es valori com a positiu haver donat l’esquena als restauradors”. En aquests districtes, a més, s’han reduït sensiblement els horaris d’obertura de terrasses permesos.

Dures crítiques a la FAVB 

Quant a la demanda expressada per la FAVB que es prohibeixin les estufes de combustió a les terrasses el proper 1 de gener, el Gremi ha recordat que l’acord subscrit el 2018 pel govern municipal, el sector i tots els partits de l’oposició ja preveu la desaparició de les estufes de combustió l’1 de gener de 2025, data a partir de la qual únicament s’admetran les estufes elèctriques. A més, consideren que la petició de la FAVB ja formava part de la iniciativa ciutadana impulsada per l’entitat durant el primer semestre del 2018 “amb la intenció de sabotejar el pacte de les terrasses”, i recorden que la federació veïnal no va ser capaç d’aconseguir les signatures necessàries per tirar endavant la seva proposta.

“És molt curiós”, ha assenyalat Pallarols, “que la FAVB, després d’haver fracassat en el seu intent de buscar legitimació ciutadana, pretengui, ara, un pacte de despatxos i d’esquena a la gent d’aquells que la nova política tant criticava”, i per això ha insistit que “els barcelonins no tenim cap problema ni amb les terrasses ni amb la restauració”. “La FAVB actual no representa més que a una cinquantena de veïns radicalitzats”, ha sentenciat Pallarols, per afegir que la seva activitat únicament és viable gràcies a les constants injeccions de recursos públics per part de l’Ajuntament, que ha arribat a regar l’entitat amb 1,5 milions d’euros en subvencions a dit en el període 2019-2021.