El mateix dia que ha començat el període informatiu de la segona fase del sistema de recollida de residus porta a porta al barri de Sant Andreu, una expansió que gairebé triplica la zona on es fa aquest controvertit tipus de recollida, el president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha llançat un seriós advertiment a l’alcaldessa, Ada Colau: “Rectifiqueu, deixeu de menystenir els veïns i deixeu de fer malbé el concepte del porta a porta”.

En una atenció als mitjans aquest dilluns al matí a Sant Andreu, Maragall ha lamentat que el govern municipal no ha implementat cap dels canvis que ERC va demanar a la comissió del mes de juny i que just ara s’hagi donat el tret de sortida d’aquesta segona fase sense haver fet cap dels canvis que es van aprovar en comissió i amb la vista posada enla plena implementació el 18 d'octubre.

recogida basuras sant andreu foto ajbcn

En negre, la zona on aquest dilluns comença la fase informativa / AjBCN

En concret, ERC va demanar que es reprengués el procés de participació i informació, que es flexibilitzessin els horaris de recollida, que s’impulsessin els bujols comunitaris i que es tingués en compte la perspectiva de les persones amb mobilitat funcional. Cap d’aquestes peticions ha estat presa en consideració, segons ha denunciat Maragall.

Per això mateix, Maragall ha volgut expressar-se de forma clara: “Demanem a l’Ajuntament que no comenci la segona fase fins que no s’hagin rectificat i aplicat els canvis que es van aprovar en comissió al juny”, perquè “el porta a porta no s’està fent bé”. “Demanem que abans de continuar amb aquest exercici de mala gestió explícita aplicada al porta a porta ens facin cas i rectifiquin”, ha insistit Maragall.

A favor del porta a porta

A més, Maragall ha volgut deixar clar que Esquerra és “absolutament partidària” del sistema de recollida porta a porta, sent “el present i el futur per a moltes zones de la ciutat”, però ha advertit que cal aplicar-lo “amb les degudes condicions”, fet que segons el republicà ara mateix no s’està produint. “L’Ajuntament no està en condicions de començar bé al nou territori, primer apliquin a la primera zona el que no s’està fent bé”, ha reblat el regidor. Així mateix, Maragall ha criticat que la mala praxis del govern està “malmetent el concepte del porta a porta, un element central d’una política moderna i efectiva de gestió de residus”.

Per la seva banda, la regidora d'ERC adscrita al Districte de Sant Andreu, Montse Benedí, ha recordat que al districte el govern municipal va acceptar un prec per escrit proposat per Esquerra que també exigia aplicar les millores que els republicans consideren necessàries i que encara no s’han posat en marxa. “No es pot governar donant l’esquena als veïns i veïnes del poble de Sant Andreu ni tenir empatia, per això demanem no començar amb la segona fase fins que la primera estigui ben implementada”, ha reblat la regidora.

 

Imatge principal: Ernest Maragall, flanquejat pels regidors Montse Benedí i Max Zañartu / ERC BCN