Unes 500 persones, segons les xifres provisionals de la Guàrdia Urbana al voltant de les 19:00 hores, es manifesten aquest dissabte a la tarda a Barcelona contra la reforma laboral que planteja el govern espanyol. Els manifestants han sortit dels Jardinets de Gràcia al voltant de les 18:00 hores, convocats pels sindicats Solidaritat Obrera (SOTA), Confederació General del Treball (CGT), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Confederació Nacional del Treball (CNT) i Comissions de Base (Ensabonades). La marxa ha avançat per passeig de Gràcia fins a arribar davant de la patronal de Foment del Treball, situada a la Via Laietana. L'edifici està rodejat per diversos cotxes dels Mossos d'Esquadra per tal d'evitar possibles atacs. 

"Prou mentides"

Durant la manifestació s'han pogut veure pancartes amb el lema 'Prou mentides' o 'Derogació real de les reformes laborals'. Altres de les consignes que s'han pogut llegir entre els assistents a la marxa han estat  'Amb la reforma laboral t'exploten igual' i 'Matem la por, que exploti la ràbia'. D'altra banda, han tirat petards i han encès bengales de colors, així com han cantat consignes com 'Prou mentides, prou enganys'. Els sindicats que han organitzat la manifestació titllen de 'derogació fake' la llei aprovada pel PP l'any 2012, perquè "continuen vigents retrocessos altament negatius" com la reducció de la indemnització per acomiadament improcedents de 45 a 33 dies. A més, lamenten que les mesures presentades com a “positives” com els ERTO, són “un regal per a la patronal per finançar els seus ajustos de plantilla amb fons públics”. Així doncs, fan una crida la classe treballadora a mobilitzar-se “com a primer pas en la recuperació dels drets robats“.

El que reclamen és derogar completament la reforma laboral. La data límit per convalidar el text que el govern espanyol ha pactat amb patronal i sindicats és dijous vinent. Els atacs cap a Yolanda Díaz han estat els protagonistes de la tarda, alguns dels missatges que l'han enviat directament han estat 'Yolanda Díaz et volem preguntar, quants diners et pagaran per aprovar aquesta reforma laboral?'. La protesta de Barcelona no ha estat l'única que estava organitzada aquesta tarda de dissabte, ja que també s’han organitzat manifestacions a ciutats com Tarragona, Lleida o Sabadell. La intersindical per la seva banda s'ha desmarcat d'aquesta concentració i ha organitzat una mobilització demà a les 12:00 hores a la plaça del Rei també a Barcelona. 

Front comú 

A menys d'una setmana perquè el Congrés dels Diputats voti el decret de la reforma laboral, aquest dijous les forces independentistes d'esquerres van donar un cop damunt la taula. A la sala de premsa de la cambra baixa, ERC, la CUP, EH Bildu i el BNG han llegit un manifest conjunt i han plantejat fins a set propostes per poder aprovar-la, des de la indemnització per acomiadament improcedent fins a la prevalença dels convenis autonòmics. És per aquest motiu que reclamen la seva tramitació com a projecte de llei, per poder introduir-hi esmenes. Malgrat tot, la declaració conjunta no condiciona el vot de cadascuna de les formacions, tot i que continuen en el no. Tot i això, el govern espanyol no cedeix en la seva posició.

Aquest dijous ho va tornar a dir el president Pedro Sánchez, que fins i tot va demanar l'abstenció al PP per evitar que es toqui res del text pactat amb els sindicats i la patronal. "Si no volen votar-hi a favor, que almenys en facilitin la seva convalidació", els va reclamar, tot defensant que el decret s'havia d'aprovar per part del Congrés sense tocar-hi ni una sola coma. Aquesta mateixa setmana, la vicepresidenta i segona ministra de treball, Yolanda Díaz, es va reunir amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, per intentar forçar un sí d'Esquerra Republicana a la reforma laboral. Díaz ha anat avisant a ERC per buscar de pressionar els republicans per tal d'obtenir el seu vot. L'avís més clar de tots ha estat assegurar que serà molt difícil d'explicar als ciutadans el motiu pel qual ERC votaria que no a una reforma laboral "que recupera els drets per als treballadors".