El despreniment de lloses del muret de granit vermell que forma part del memorial als defensors de Barcelona durant el setge del 1714 situat al Fossar de les Moreres de Barcelona, que aquest dimarts encara no havien estat substituïdes tal i com va avançar elNacional.cat ha provocat la reacció del grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, que ha elevat un prec a l’alcaldessa per instar a la seva ràpida reparació.

“Que el Govern Municipal restauri amb urgència les lloses trencades al memorial del Fossar de les Moreres, tot informant-nos de la causa del trencament d’aquestes lloses i els procediments duts a terme per la seva restauració i tempos usats”. Aquest és el text presentat per Jordi Martí Galbis, portaveu de JxCat a l’ajuntament un cop coneguts aquests desperfectes.

fossar moreres losas caidas foto jordi palmer 2

Els desperfectes al muret / Jordi Palmer

Diverses lloses del memorial van caure en algun moment entre la Diada Nacional, quan encara hi eren, i el 17 de setembre, quan l’entitat  Memorial 1714, que precisament es dedica a la divulgació del valor històric i simbòlic del Fossar de les Moreres, va difondre en xarxes socials l’estat de deixadesa d’aquest muret, allà on hi ha els versos de Pitarra: ‘Al Fossar de les Moreres no s’hi enterra cap traïdor / fins perdent nostres banderes serà l’urna de l’honor’. Les lloses caigudes ja han estat retirades, però dimarts encara no havien estat reposades.

La Capella dels Segadors, un altre front obert

La simbologia relacionada amb la història de Catalunya sembla ser un aspecte d'enfrontament directe entre Junts i els comuns. A banda de la qüestió del Fossar, en el darrer ple municipal l’estat ruïnós de la Capella del Sant Crist dels Segadors, va motivar un intercanvi de retrets entre la regidora de JxCat Neus Munté i la regidora del districte de Sant Andreu, Lucía Martín (BComú).

capella segadors sant andreu foto jordi palmer (3)

La capella del Sant Crist dels Segadors / Jordi Palmer

La capella és una construcció adjacent a l'església de Sant Andreu del Palomar que cau a trossos i on va tenir lloc un dels episodis que portarien a l’inici de la Guerra dels Segadors tal i com queda recollida a la versió tradicional de l’Himne Nacional. En el ple ordinari del 29 de setembre, Munté va retreure a l’equip de govern municipal que no faci prou esforços per conservar la capella. Al seu torn, Martín va defensar que la situació actual depenia d’un “informe” de la conselleria de Cultura i va advertir que “qui no s’ha mogut un pèl és la conselleria” i va instar Munté a parlar amb aquest departament. La clau de volta de tot plegat és que un cop es procedeixi des de Cultura a catalogar l’espai, el consistori prendrà mesures per protegir-lo.

 

Imatge principal: Les lloses caigudes, dimarts al matí / Jordi Palmer