El projecte del museu Hermitage a Barcelona va quedar enterrat fa dos anys quan els promotors van decidir abandonar la idea d’obrir una franquícia del museu de Sant Petersburg a la capital catalana, farts de les traves que els va posar el govern d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona durant anys.  El fons suïs-luxemburguès Varia, líder de la iniciativa de l’Hermitage Barcelona que volia construir als terrenys del Port de Barcelona, va donar definitivament per descartat el projecte i es van centrar únicament en el procediment judicial que van presentar contra el govern municipal, amb la intenció d’intentar aconseguir una indemnització pels anys que el projecte va estar bloquejat. Ara, però, han tingut un altre revés amb la decisió del Jutjat Contenciós Administratiu número 4, que ha resolt a favor de la decisió del consistori d’anul·lar la concessió del Port que havia de fer possible el projecte.

La comissió de govern, competent

Tot i que hi ha diverses accions judicials en curs, la primera sentència ha afavorit l’anterior govern municipal liderat pels comuns, segons ha avançat Nació Digital. El jutjat contenciós administratiu número 4 de Barcelona ha desestimat totes les acusacions dels promotors de l’Hermitage contra l’Ajuntament, ja que considera que el govern municipal tenia plenes facultats per denegar el pla de la franquícia del museu rus. La decisió es va confirmar en una comissió de govern del 28 de maig del 2021, en què els comuns van votar no al conveni amb el Port, mentre que el PSC, el seu soci de govern en aquell moment, es va abstenir. 

Els promotors privats van basar la seva demanda en el fet d’obstaculitzar el projecte suposava “una vulneració dels principis fonamentals del dret a la Unió Europea de llibertat d’establiment i de lliure prestació de serveis” i van considerar el rebuig dels comuns com un “acte arbitrari”, i que la decisió de denegar el conveni corresponia al plenari municipal, amb presència de tots els partits polítics, i no a la comissió de govern municipal, tal com es va fer. Per tant, segons el jutjat, resol que “l’alcaldia és l’òrgan competent” per adoptar la decisió.

Obligació de preservar l’interès general

La sentència, però, descarta que fos una decisió “arbitrària”, com sostenia l’Hermitage, i també la inclou dins de l’obligació de l’administració de preservar “interès general”, donat que “els interessos econòmics particulars no poden primar sobre interès dels béns de tots”, afirma. La resolució de la magistrada arriba després que el mes de maig del 2022 també es rebutgessin les mesures cautelars que havien demanat els promotors de l’Hermitage per poder avançar amb la iniciativa, mentre la justícia no prengués la decisió definitiva. La jutgessa recorda que a l’hora d’aprovar les mesures cautelars es té en compte l’interès general o de tercers i, per tant, que “la mesura cautelar podrà denegar-se quan se’n pugui derivar una pertorbació greu dels interessos generals o de tercers”. La magistrada recorda als promotors del projecte que ara tenen 15 dies per presentar un recurs d’apel·lació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!