El titular del Jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, investiga 49 persones per presumptes irregularitats en la concessió de subvencions de la Diputació de Barcelona, i té previst citar-los a declarar en qualitat d'investigats, segons una interlocutòria a què ha tingut accés Europa Press.

S'investiga la presumpta desviació de fons de la Diputació a diverses organitzacions, algunes de l'òrbita sobiranista i de CDC, i encara no s'ha fixat la data de les declaracions, segons publica El Periódico.

Entre els investigats hi ha l'exresponsable de relacions internacionals de CDC, fundador de la fundació Igman i president de la fundació Catmon, Víctor Terradellas, que presumptament va rebre subvencions de forma irregular.

També apareix citat el diputat de JxCat en el Parlament Francesc de Dalmases, pel seu pas per la Fundació Catmon i Igman, sobre qui el jutge puntualitza que no és procedent citar-lo com a investigat perquè té la condició d'aforat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per la qual cosa considera que és procedent emetre a l'esmentat tribunal exposició raonada per investigar-lo, una vegada finalitzi l'estudi de la prova documental i declarin els investigats.

El jutge Aguirre ha dividit la causa en vuit peces separades, una per cada persona física o jurídica que suposadament es va beneficiar de subvencions irregulars, en les quals apareixen les persones vinculades, per "simplificar i activar el procediment".

El magistrat adopta aquesta decisió després de rebre un extens informe de la Guàrdia Civil en el qual apareixien citades 48 persones, entre les quals excàrrecs de la Diputació, suposadament "responsables de la desviació de fons cap a entitats afins a l'independentisme".

Entre els investigats hi ha l'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve; el diputat adjunt a la Presidència i director de Relacions Internacionals de la Diputació entre 2011 i 2015, Joan Carles Garcia, que era alcalde de Tordera (Barcelona); l'excap de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació Jonatan Jorba, i l'exdirector de Relacions Internacionals Jordi Castells, que van dimitir al seu dia.

Segons l'informe de la Guàrdia Civil, Joan Carles Garcia suposadament va col·locar Castells i Jorba, vinculats a CDC, a la Diputació de Barcelona "permetent-se des de Relacions Internacionals l'autorització de subvencions carregades d'irregularitats que van acabar en formacions i fundacions pròximes a l'antiga CiU i PDeCAT".

La policia constata al seu informe que l'associació Igman i la Fundació Catmon de Víctor Terradellas van rebre subvencions de la Diputació, però també d'alguns departaments de la Generalitat.

26 expedients investigats

Els investigadors van detectar presumptes irregularitats en un total de 26 expedients de subvenció tramitats per la Diputació de Barcelona a 13 entitats com CATmón, Igman i Voltia, que sumen al voltant d'un milió d'euros en subvencions.

En la majoria de casos no van presentar la documentació requerida, la documentació aportada per justificar l'import rebut era "escassa", amb informes copiats d'Internet, i no es realitzaven les activitats proposades, entre d'altres.

La Guàrdia Civil assegura que totes les institucions que van concedir subvencions estaven sota l'òrbita de l'antiga CDC, i afirmen que hi va haver "una trama organitzativa dirigida des de les institucions públiques, controlada per una determinada força política en el seu propi benefici".

Consideren que part d'aquests fons desviats van poder utilitzar-se presumptament per finançar el procés sobiranista "a través de subvencions públiques a entitats directament vinculades amb el procés" com és el cas de Catmon i Igman".

La causa va arrencar arran de denúncies de tècnics de la Diputació que es van plasmar en un informe de riscos laborals que primer va ser enviat de forma anònima al Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell (Tarragona) que investigava el 3% i posteriorment va passar al jutge de Barcelona.