La intel·ligència artificial ha arribat a Barcelona, i ho ha fet per quedar-se. Ho demostra la nova iniciativa llançada per l’Ajuntament de Barcelona que ha seleccionat dos projectes que planegen reduir la contaminació acústica amb l’ús d’eines com la intel·ligència artificial o el Big Data, segons ha informat aquest dilluns el consistori. Es tracta d’una proposta emmarcada dins de Barcelona Innova LAB Mobility que permetrà testar i desenvolupar les dues proves pilot en un entorn real. La seva aplicació començarà el quart trimestre de 2025 i es preveu que duri uns 18 mesos, concloent a principis de 2027.

La convocatòria internacional es va llançar al mes de febrer arran de la dada de l’Ajuntament que mostrava que el 85% del soroll generat a Barcelona prové de la mobilitat. A partir d’aquí, una vintena d’empreses, startups, universitats, centres de recerca i tecnològics, associacions i fundacions van enviar la seva proposta per a millorar la mobilitat sostenible a la ciutat. 

Amb eines d’IA, les dues iniciatives seleccionades localitzen l’origen dels senyals sonors de la via pública i així obtenen i elaboren dades de la mobilitat i de la contaminació acústica provocada pel trànsit. D’aquesta forma, entre altres coses, és possible identificar les zones i el tipus de vehicle que generen més soroll i posteriorment, adoptar les mesures adequades per fer-hi front. 

Els projectes seleccionats

El sistema Loud Vehicle Detection, de l’empresa holandesa Sorama BV, és el primer projecte guanyador. Es tracta d’un sistema de càmeres combinades amb intel·ligència artificial que identifiquen aquells vehicles que emetin soroll per sobre del llindar establert. Recull aquestes dades a temps real i les fa aparèixer en un panell LED per a fomentar un canvi de comportament en els seus usuaris (semblant als panells de velocitat).

D’altra banda, les espanyoles Bettair i Trafficnow, han aconseguit que el seu projecte Traffic-Noise sigui la segona candidatura escollida. La plataforma que han presentat, integrada amb sensors acústics d’alta precisió, sistemes de visió artificial avançada i algoritmes predictius d’IA, correlaciona el soroll amb el trànsit. D’aquesta forma, permet identificar els punts de soroll així com anticipar esdeveniments crítics pel que fa a la contaminació acústica. A més, a partir del sistema predictiu contribueix a avaluar des de la perspectiva de la mobilitat sostenible, l’impacte de polítiques de planificació urbana. 

Cada projecte rebrà 100.000 euros de finançament, cobrint aproximadament un 70% del seu cost total. A més, les dues iniciatives es projectaran internacionalment participant en la pròxima edició de Tomorrow.Mobility. 

Barcelona Innova LAB Mobility

Aquest projecte s’emmarca en la iniciativa Barcelona Innova LAB Mobility, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’àrea de Mobilitat, BIT Hàbitat i Fira Barcelona. L’objectiu és millorar la mobilitat urbana intel·ligent i sostenible així com diversificar l’economia de la ciutat. Aquesta quarta edició se suma a les anteriors, centrades a millorar la seguretat en la circulació de les motocicletes, optimitzar la circulació en el carril bus i la informació en les seves parades, i per últim la de distribució de mercaderies urbanes, encara pendent de resoldre a l'octubre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!