La inseguretat i la neteja es mantenen inamovibles com els principals problemes de la ciutat de Barcelona segons els seus veïns. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen del Baròmetre de Barcelona, presentat aquest dimarts i que, en ser l’últim abans de les eleccions municipals de maig del 2023, no inclou preguntes de perfil polític ni recull dades d’intenció de vot ni valoració dels líders, segons un acord dels grups municipals pres el 1998, que preveu aquesta excepcionalitat en el baròmetre anterior a les eleccions. En tot cas, en el que no hi ha canvis és en la percepció dels principals problemes de la ciutat.

En aquest sentit, la inseguretat i la neteja -o més ben dit, la brutícia- no només es mantenen al capdamunt de la llista dels principals problemes a la ciutat, sinó que a sobre, augmenten. Així, la inseguretat passa de ser el principal problema per a un 22,0 % dels enquestats al passat baròmetre, donat a conèixer a principis de juliol, a un 24,8 en l’actualitat. El mateix passa amb la neteja, que augmenta de l’11,5 de fa sis mesos al 15,8 actual. Amb tot, segons ha defensat el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, a aquestes dades cal contraposar les xifres objectives sobre criminalitat -com ja ha fet reiteradament el regidor de Seguretat, Albert Batlle-: “En comparació amb l’any 2019 estem bastant millor”.

Paradoxa entre “percepcions” i dades objectives

De fet, segons les dades de l’Ajuntament -les més recents són de l’octubre passat- els furts han baixat en un 30,30% respecte al 2019; els robatoris amb violència i intimidació disminueixen en un 16,62%; els robatoris amb força baixen també en un 30,26%; els delictes contra la salut pública augmenten un 47% i els robatoris amb violència a interior de vehicle disminueixen un 6,71%. Tot plegat crea una paradoxa difícilment explicable per part de l’Ajuntament, que no acaba de trobar la resposta a aquesta “percepció”. Segons Martí Grau, “el que hauria de ser lògic és que si pugen els delictes pugi la percepció d’inseguretat, però ara estem amb dades molt positives comparades amb l’any 2019”. “Estem significativament millor i la percepció és significativament pitjor”, ha apuntat el regidor.

En aquest sentit, Martí Grau ha volgut treure ferro a la situació, però sense “donar la sensació de cofoisme”, i ha apuntat que estem en un entorn, amb la inflació o la crisi que fa que “les percepcions empitjorin”, però ha defensat que cal tenir presents les “dades objectives que ens dona la realitat”. “La característica del baròmetre és aquesta -ha continuat Martí Grau- la distància entre fenòmens determinats i la percepció dels mateixos”.

Optimisme de cara al futur

Pel que fa a altres qüestions del Baròmetre, aquest mostra una certa confiança en el futur de la ciutat, amb un 53,6% dels optimistes que confia que millorarà el proper any. En aquesta onada, un 60% dels enquestats considera que l’estat actual de l’economia és dolent o molt dolent tant a nivell de Barcelona, com de Catalunya com d’Espanya. Una situació d’incertesa que també es reflecteix d’altres indicadors econòmics. Pel que fa a la valoració de la gestió municipal, un 35% dels enquestats pensen que és bona o molt bona, un 11,5% que és normal i hi ha un increment dels crítics, que se situen a l’entorn del 50%. 

La preocupació majoritària (60%) per l’estat actual de l’economia també es deixa veure en indicadors com el de l’evolució de l’economia de la ciutat el darrer any, amb una majoria que creu que ha empitjorat (63,1%), els que consideren que també els ha perjudicat personalment en l’economia de la llar (49,5%) i els que creuen que la situació del mercat de treball també està pitjor que ara fa un any (43%). En tots tres casos les persones enquestades es mostren més optimistes de cara al futur, amb majoria dels que creuen que millorarà en els propers dotze mesos.