ÚLTIMA HORA |  Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Barcelona està agermanada amb una vintena de ciutats d’arreu del món, a banda de mantenir protocols de col·laboració amb una altra vintena, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona. Les raons d’aquests agermanaments poden ser molt diverses, des de relacions històriques com ara Montpeller, o solidàries en temps difícils, com Sarajevo. Les tipologies poden ser molt diverses, però en l’actual context bèl·lic arran de la invasió russa d’Ucraïna, un dels agermanaments que més sobta és el que la capital catalana manté amb la segona ciutat de la Federació Rússia, Sant Petersburg, la mateixa ciutat que acull el museu Hermitage i on Vladímir Putin va tenir càrrecs municipals durant els anys noranta del segle XX.

Barcelona i Sant Petersburg es van agermanar el 24 d'octubre de 1985 amb la signatura d'un conveni d'amistat i col·laboració. En aquells temps encara existia la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) i la ciutat s’anomenava Leningrad. Segons aquest conveni, les dues ciutats acordaven intercanviar delegacions polítiques, culturals, esportives i informació sobre l'activitat de les autoritats locals. De fet, com recordava fa uns dies ‘La Vanguardia’, Putin, quan tenia 40 anys va visitar Barcelona. Va ser el febrer del 1992 en el marc d’una visita del municipi rus en plena eufòria preolímpica barcelonina, en aquells moments com a número dos de l'aleshores alcalde, Anatoli Sobtxak.

Ciutat convidada a la Mercè del 2011

A més, l’any 2002 Barcelona i Sant Petersburg van ratificar l'agermanament amb la signatura d'un protocol de col·laboració. Aspectes com la col·laboració en benestar social o en l'àmbit econòmic també es van reflectir en convenis específics, signats el 25 d'abril de 1994 i el 25 de maig de 2004, respectivament. I en ocasió del 25è aniversari d’aquest agermanament, l’any 2010 es van celebrar diverses activitats en ambdues ciutats, que van concloure l’any 2011, quan Sant Petersburg va ser la ciutat convidada de les Festes de la Mercè. De fet, habitualment les ciutats convidades a la Mercè acostumen a ser ciutats agermanades, com l’Havana el 2021, tot i que no és el cas de Roma aquest 2022.

san petersburgo detenciones manifestantes contra guerra efe

Detenció d'un manifestant en contra de la guerra a Sant Petersburg / Efe

En tot cas, ni la passada vinculació de Putin amb el govern local de Sant Petersburg, que va durar entre 1990 i 1996, ni la fracassada operació de portar a Barcelona una franquícia del Museu Hermitage, que després d’anys i panys d’intentar establir-se a la capital catalana van llençar la tovallola a finals de gener semblen raons suficients per trencar l’agermanament. El cas és si, amb la guerra oberta entre Rússia i Ucraïna, hi ha prou motius perquè el consistori barceloní es replantegi la seva relació de privilegi amb la ciutat russa i doni per acabat l’agermanament amb Sant Petersburg, una ciutat on es poden comprar souvenirs a favor de la invasió, però alhora es repeteixen les manifestacions en contra de la guerra.

Proposta del PP barceloní

Almenys això és el que planteja el grup municipal del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona, que té previst presentar en la pròxima Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció, que tindrà lloc dimecres vinent, 16 de març, un prec en el que s’instarà el govern municipal a suspendre l’acord d’agermanament de la ciutat de Barcelona amb Sant Petersburg “com a mostra de rebuig de la nostra ciutat a la invasió iniciada per Rússia contra Ucraïna”. Segons el líder dels populars, Josep Bou, la renúncia a l’agermanament seria “només un gest, però hem de donar una imatge contundent contra aquesta invasió”. “Considero que l’ajuntament podria fer molt més en aquest conflicte”, ha afegit Bou, perquè “com sempre, la gent i la ciutadania ha anat pel davant de les institucions”. Ara cal saber que en diran la resta de formacions polítiques representades a l’Ajuntament de Barcelona. 

pancarta ayuntamiento baqrcelona ucrania jordi palmer

Pancarta solidària amb Ucraïna a l'Ajuntament de Barcelona / Jordi Palmer

De fet, el que és inequívoc és l’alineament del consistori a favor de la causa ucraïnesa. A banda del gest de penjar una pancarta al balcó de la Casa Gran, en aquests moments el consistori ha obert una línia d’ajudes als refugiats, oferint menjar, un lloc on dormir, medicaments o roba a la Creu Roja al Carrer Joan d’Àustria, 118 (de dilluns a diumenge, 9 a 20 h) i al Centre d’Urgències i Emergències  Municipals de Barcelona (CUESB) a partir de les 20 h, trucant al 900 703 030 o presencialment al carrer Llacuna, 25. També per conèixer els tràmits d’asil i refugi, hi ha a disposició el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), amb el telèfon 93 153 28 00 o amb atenció presencial al carrer de Tarragona, 141.

Ciutats agermanades amb Barcelona

Europa: Anvers, Atenes, Colònia, Dublín, Montpeller, Sant Petersburg i Sarajevo

Amèrica del Nord: Boston i San Francisco

Mediterrània i Àfrica: Gaza, Istanbul, Tel Aviv-Jaffo i Tunis

Amèrica Llatina: L’Havana, Monterrey, Montevideo, Rio de Janeiro, São Paulo i Valparaíso

Àsia - Pacífic: Busan, Kōbe, Xangai i Shenzhen

Ciutats amb protocols de col·laboració amb Barcelona:

Europa: París, Lesbos, Lampedusa, Torí, Bolonya

Amèrica del Nord: Nova York

Mediterrània i Àfrica: Maputo, Saida, Tetuan i Amman

Amèrica Llatina: Montevideo, Rosario, Bogotà i Medellín

Àsia - Pacífic: Eşfahān, Guangzhou, Ningbo, Seül i Kyoto

Imatge principal: Souvenirs en suport de la invasió a la venda a Sant Petersburg / Efe