El malestar pel nou sistema de deixalleria i reciclatge imposat pel govern de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al barri de Sant Andreu ha acabat amb la paciència dels veïns i veïnes. El més sorprenent, però, va ser que les crítiques pel conegut com a Porta a Porta, que limita els dies i augmenta les distàncies per llençar la brossa, van voler ser silenciades per una de les persones de més confiança de Colau, la regidora d'aquest districte, Lucía Martín.

Després de la manifestació viscuda la setmana passada, aquest dimarts es va celebrar un consell de barri per avaluar els primers dies del nou sistema, amb el qual es pretenia donar més transparència i escoltar les opinions veïnals. En canvi, l'acte, que es va retransmetre en directe a través del canal oficial de l'Ajuntament, va ser silenciat durant llargues estones i, per tant, els qui ho seguien per internet no van poder seguir tot el fil del debat.

A més, la regidora va demanar de forma reiterada, i amb unes formes que no van agradar als presents, que callessin: "Una mica de respecte, prou! Esteu interrompent constantment, deixeu que acabi i podeu dir el que vulgueu, sisplau, hòstia! És que és molt bàsic això. Ei, prou, seguim!", va exigir la regidora Martín.

 

En un altre moment, també va alertar d'una forma insòlita que els veïns callessin: "Ja està bé. Feu el favor de no interrompre, és tan senzill com això. Estem demanant normes bàsiques, això és de P3!", mentre aixecava el to progressivament.

 

L'Ajuntament va enviar la policia

Les protestes, que en cap cas van sobrepassar-se amb insults ni amenaces, havien estat originades per un aforament limitat de l'espai, que havia deixat moltes persones a fora, i la presència de la policia que va enviar Colau i no va agradar gens als residents.

A més, els veïns també van avisar que les primeres files s'havien reservat a simpatitzants propers als comuns per amagar el sentiment col·lectiu de protesta, tot i que Martín va tancar files amb un "això és mentida".

veins sant andreu TUIT

Denuncien la presència de la policia a les portes del consell de barris / Font: @Trepixxx

El govern municipal compara Barcelona amb la regió del Veneto o Alemanya, on asseguren que aquest sistema ja funciona amb èxit. Malgrat tot, les diferències són òbvies pel que fa a densitat de població, capacitats, impostos més elevats o, fins i tot, un sistema que no té en compte el fet d'haver d'acumular la brossa a casa durant dies. Però sembla que el porta a porta tirarà endavant i s'acabarà d'implementar de forma definitiva en la segona fase a partir del 5 de setembre.

Des de l'Ajuntament, asseguren, segons informes no detallats, que la participació a Sant Andreu aquests darrers dies ha estat del 73% i la recollida selectiva l'han portat a terme un 65%. Unes dades que els representants veïnals han titllat de "falses", exigeixen conèixer els informes de salut on no posin en alerta que l'acumulació de residus pugui causar problemes, i reclamen que "les voreres són per a la gent i no per deixar la brossa". D'altra banda, el diàleg que sempre pregona Colau com a bandera del seu partit ha estat absent en la implementació d'aquest sistema i es van retirar les comissions que havien anunciat que se celebrarien prèviament a la posada en marxa.

 

Un altre veí encara va ser més gràfic i va convidar el govern de Colau a viure amb els bolquers del seu fill usats durant una setmana: "Treballo de tardes, crec que estic fora de l'horari de recollida i tinc un problema afegit: un nadó que caga com a mínim dos cops al dia i no us explico el que pixa. Haig de tenir els bolquers a casa? Els recullo durant una setmana i us convido a venir i viure al costat d'on tinc la merda".

 

A través de les xarxes, també es posa de relleu la manca de consens entre el govern d'Ada Colau i els veïns de Sant Andreu. En aquest cas, a través del perfil dels comuns a Barcelona i no des de l'oficial de l'Ajuntament, han publicat unes imatges idíl·liques del barri, totalment net i il·luminat que contrasten amb la realitat que veuen els ciutadans de la zona.

sant andreu TUIT

Tuit del partit dels comuns d'Ada Colau sobre el barri de Sant Andreu / Font: @StAndreuEnComu

escombraries 2 TUIT

Denúncia d'una veïna de Sant Andreu a Twitter per la brutícia als carrers / Font: @t_laurfm