Consens. L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat una proposició d'ERC per enderrocar dos murs de l'antic centre penitenciari de la Model, amb l'objectiu "d'obrir-la a la ciutat". Concretament, el govern municipal s'ha compromès a tirar a terra els murs situats als carrers Provença i Rosselló per crear-hi dues noves places que ajudin a generar espai públic. La iniciativa que demana obrir a la ciutadania la presó en desús també contempla un programa d'usos provisional que garanteixi el seu ús regular i no esporàdic.

És a dir, la proposició d'ERC conté l'exigència de redactar un pla d'usos provisionals per poder aprofitar l'espai. La republicana Eva Baró ha lamentat que, fins al moment, aquests usos s'han "acabat reduint a la mínima expressió fins a nivells merament anecdòtics: visites guiades i esdeveniments ocasionals". La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat del consistori, Janet Sanz, ha defensat que ja han estat treballant en usos provisionals i que en els últims mesos han fet "esforços" perquè entitats del barri facin servir la Model com a lloc de trobada. 

Desinterès i manca de diligència

La iniciativa demana presentar abans de final de mandat els projectes executius dels equipaments previstos en aquest emplaçament. Baró ha criticat el "baix" nivell d'implicació del consistori en la transformació de l'antiga presó i ha recordat que, cinc anys després que deixés de funcionar com a centre penitenciari, "ni tan sols hi ha els projectes executius encarregats". Baró ha acusat el consistori de "desinterès" i de "falta de diligència" davant "el que hauria de ser el nou gran pol d'equipaments de la ciutat". Sanz ha assegurat que "ben aviat" tindran una proposta de Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que permetrà impulsar el projecte executiu. Durant l'octubre del 2020, la tinent d'alcalde ja va indicar que la remodelació de la Model tindria lloc durant el pròxim mandat.

La regidora republicana ha portat el debat a Twitter, on ha retret que "incomprensiblement" la Model de Barcelona fa cinc anys que està "tancada, buida i desaprofitada". "Per unanimitat s'aprova de nou la nostra demanda: obrir-la al barri enderrocant murs per crear noves places i omplir l'interior d'usos provisionals (fins a la transformació definitiva)", conclou Baró.