Un grup de joves activistes del moviment End Fossil han ocupat aquest dimecres un dels patis de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), per denunciar l'ús de combustibles fòssils, així com la passivitat de la UB davant la crisi climàtica. Els estudiants exigeixen que la institució trenqui vincles amb empreses molt contaminants i retiri les càtedres que impulsen conjuntament. A més, demanen que els alumnes rebin formació en transició ecològica. Des del setembre, estudiants d'arreu del món estan ocupant altres centres educatius amb l'objectiu d'expressar el malestar envers l'economia fòssil. Els joves han entrat a l'edifici cap a les 11:30 hores on han instal·lat tendes de campanya en un dels patis, segons ha informat la portaveu d'End Fossil a Barcelona, Sara Santana, en declaracions a Efe. 

Vuit dels participants en la protesta s'han concentrat a l'interior d'un dels vestíbuls de la universitat, i d'aquests, tres s'han encadenat entre si amb tubs amb cadenes per dins en les escales que porten al rectorat com a protesta. El membre de la plataforma, Gil Hortal, ha criticat que els agents de seguretat de la universitat han tancat les portes d'accés on s'han quedat aquestes vuit persones, de manera que "s'han quedat tancades i es coarten els seus drets". 

Acabar amb la càtedra de Repsol

Segons ha explicat la portaveu, l'objectiu de l'ocupació és que les universitats "deixin de vincular-se als bancs i a les empreses relacionats amb els combustibles fòssils i es comprometin a crear una nova assignatura d'emergència climàtica adaptable a qualsevol titulació". "Hem demanat parlar amb el rector de la UB, Joan Guàrdia, i no ens mourem fins a aconseguir el compromís de la universitat que prendrà mesures per lluitar contra l'emergència climàtica", ha dit la portaveu. De moment, l'oferta de la universitat s'ha limitat a una entrevista amb el professor i director de coordinació i comunicació, Ander Errasti, segons Santana, qui ha afegit que "ens reunirem amb ell, però estarem aquí sine die, si no aconseguim el compromís de la universitat". A més, Santana ha criticat que "no té cap sentit que mentre la UB afirma que té compromís amb el medi ambient i el desenvolupament sostenible, al mateix temps està albergant dins de les seves portes a empreses que estan finançant els combustibles fòssils". Així, el moviment ha exigit a la UB "acabar amb la càtedra de Repsol" que té subscrita la universitat i que es replantegin tots els plans educatius.

Juntament amb les tendes de campanya, instal·lades al pati de la UB els joves han col·locat pancartes en les quals es poden llegir missatges com: "No al model fòssil. Vida contra capital", "Si el capitalisme sobreviu, estem fotuts" o "El petroli s'esgota, nosaltres anem darrere". A més de l'ocupació a la UB, el moviment juvenil internacional "End Fossil", que ocupa campus universitaris per mostrar el seu rebuig a la utilització de combustibles fòssils, han anunciat que aquesta tarda ocuparà diverses facultats de la Universitat Complutense, i que per a aquest mes està previst fer-ho a universitats d'Oviedo i Granada.

"Els joves optem per ocupar perquè implica interrompre la normalitat, aquesta rutina en la qual acceptem que governs i empreses juguen amb el futur de les persones", ha indicat la portaveu. Segons End Fossil, es preveuen altres ocupacions a França, Alemanya, el Regne Unit, Portugal, Suïssa, els Països Baixos, Àustria, Zàmbia i Colòmbia. 

 El rectorat respon amb un comunicat

El rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) ha afirmat en un comunicat que "reconeix i valora" les demandes i propostes de l'alumnat entorn de la crisi climàtica, però ha subratllat que aquestes reivindicacions han de ser "compatibles amb la vida i funcionament ordinaris" de la institució. En aquest sentit, l'ens afirma que l'acampada que el moviment End Fossil ha iniciat aquest matí en un dels patis de l'edifici històric "genera uns costos econòmics i personals" i "entorpeix la feina" del personal universitari, "inclosa aquella que de manera prioritària s'està duent a terme per fer front al repte compartit de la sostenibilitat i l'emergència climàtica". L'equip del rectorat també ha anunciat que avui mateix una representació de l'equip de govern ha de rebre una representació de la mobilització "per escoltar els seus plantejaments i obrir, si s'escau, el procés de diàleg que sigui oportú per arribar a punts d'entesa". Per això el rectorat ha demanat a l'alumnat que no condicioni el procés de negociació a la continuïtat de l'acció.