A mitjans del mes de gener l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau es penjava la medalla de limitar el nombre de creuers al Port de Barcelona gràcies a un acord amb l'entitat portuària que contemplava eliminar les dues terminals del Moll de Barcelona i traslladar-les al Moll Adossat, que passaria a tenir-ne set. Però, no ho veuen igual les entitats veïnals. Aquest matí, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire han denunciat que el pacte amb el port "és un mal negoci".  Demanen a l'Ajuntament que "revoqui" l'acord perquè amb ell s'aconseguiria, l'efecte contrari, és a dir,augmentar el nombre de creueristes.

El doble de creueristes

La Plataforma de la Qualitat de l'Aire estima que amb les terminals que es posarien en funcionament a partir del 2026, el nombre de creueristes s'incrementaria fins els 4,4 milions anuals, pràcticament el doble dels que hi ha actualment. Per calcular-ho, han tingut en compte, que les terminals que es tancaran acullen creuers d'eslores mitjanes i, que les terminals que s'obriran, donen cabuda a vaixells d'alta capacitat. La portaveu de l'entitat, Maria Garcia, també apunta que l'acord entre el consistori i el Port de Barcelona deixa incògnites sobre les mesures per reduir la contaminació atmosfèrica.

D'altra banda, les entitats també denuncien que l'acord obre la possibilitat que una "nova mega-icona turística" com és el museu Hermitage s'instal·li en ple front marítim de la ciutat. Per tot això, demanen que s'obri una taula social per un nou pacte ciutat-port 

Mobilització el 7 d'abril

Durant la roda de premsa s'ha anunciat que la setmana que ve arribarà a Barcelona el creuer més gran del món. Segons ha informat avui Daniel Prieto, membre de l'Assemblea de Barrios per a un Turisme Sostenible, el creuer 'Symphony of the Seas' atracarà a Barcelona per establir-s'hi com a port base. El creuer, amb una eslora de 362 metres i "una capacitat per albergar 9.000 creueristes", farà un recorregut pel Mediterrani i un cop a la setmana atracarà al Port de Barcelona.

Diverses organitzacions han anunciat una mobilització de protesta per al pròxim 7 d'abril, i han advertit que "també serà rebut amb protestes en la seva primera escala a Palma el dia 8".