L’edifici d’habitatges socials Pisa de Cornellà de Llobregat ha estat triat com un dels cinc finalistes en categoria general del Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2022, mentre que l’habitatge cooperatiu La Borda de Barcelona ha quedat també finalista en la categoria emergent dels mateixos guardons. Aquests premis d’arquitectura els atorguen conjuntament la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe, amb caràcter biennal a les obres realitzades durant els dos anys anteriors i excepcionalment aquesta vegada i a causa de la covid, 2,5 anys. Els principals objectius dels premis són atènyer una comprensió profunda de la transformació de l’entorn construït; reconèixer i divulgar l’excel·lència i la innovació en l’arquitectura; i promoure la important contribució dels arquitectes en el desenvolupament de noves idees amb el suport i la participació dels usuaris i habitants dels nous espais.

A mitjans de gener es van donar a conèixer les quaranta obres seleccionades, entre les quals i pel que fa a Catalunya, tres edificis de la ciutat de Barcelona -entre els quals La borda-, una construcció a Puig-reig (Berguedà) i l’esmentat edifici Pisa. Aquest dimecres, des de Varsòvia, s’han donat a conèixer els cinc finalistes en la categoria general, on l’edifici del Baix Llobregat haurà de competir amb obres de Berlín, París, Londres i Hasselt (Bèlgica). El guanyador es donarà a conèixer a mitjans d’abril en un acte a Brussel·les i el lliurament dels guardons serà a principis de maig al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona. També s’han donat a conèixer els dos finalistes en la categoria emergents, on La Borda haurà de competir amb un edifici de Torí.

edificio pisa cornella interior jose hevia

Interior d'un habitatge de l'edifici Pisa / José Hevia

Habitatge social a Cornellà de Llobregat

L’edifici Pisa és una nova construcció d’habitatge social situada a Cornellà de Llobregat, formada per 85 habitatges socials distribuïts en cinc plantes. Les bases d'aquest nou edifici d'habitatges són una matriu d'habitacions comunicants que elimina els passadissos per garantir un ús òptim de la planta i l'ús de la fusta per permetre la industrialització dels elements, la millora de la qualitat de la construcció i una important reducció de terminis i emissions de C02. L'edifici s'organitza al voltant d'un pati que articula una seqüència d'espais intermedis. A la planta baixa, un porxo s'obre a la ciutat, anticipant la porta de l'edifici i filtrant la relació entre l'espai públic i el pati que fa de plaça de la comunitat.

vivienda la borda lacol

Edifici La Borda / Lacol

Habitatge Cooperatiu a Sants-Montjuïc

L'habitatge cooperatiu La Borda, situat al districte barceloní de Sants-Montjuïc és una promoció autoorganitzada per accedir a un habitatge digne que consta de 28 unitats (40, 60 i 75m²) i diversos espais comunitaris com ara cuina-menjador, safareig, espai polivalent, habitacions, espai sanitari, trasters, i espais exteriors i semiexteriors com el pati, aparcament de bicicletes i terrasses. El projecte, del grup d’arquitectes cooperatius Lacol, està ubicat en un terreny públic d'habitatge social, amb una durada d'arrendament de 75 anys. Està situat al carrer Constitució, en una posició limítrof de la zona industrial de Can Batlló amb façana al barri de la Bordeta. El projecte pretenia redefinir el programa d'habitatge col·lectiu, alhora que es creava una construcció sostenible i incloïa la participació dels usuaris al seu centre.

Imatge principal: Edifici Pisa de Cornellà de Llobregat / José Hevia