El posicionament de l’Ajuntament de Barcelona contra l’augment del sector turístic, malgrat ser un pol d’atracció i creació de negoci, és un tema d’ampli debat en tots els sectors de la ciutat. La mateixa setmana passada, l’alcaldessa, Ada Colau, va demanar, i no és el primer cop, que es limiti l’arribada de creuers al port de Barcelona sota l’argument que són nodes de contaminació. Davant aquest fet, la Comissió de Turisme de Foment del Treball ha donat a conèixer aquest dimarts un manifest amb un missatge clar i concís dirigit a l’alcaldessa: “Deixi d’anar contra el sector turístic”.

La gota que ha fet vessar el got per a Foment ha estat el que titllen de “l’última ocurrència de l’alcaldessa de Barcelona”, que és la de “voler limitar els creuers en el nostre port perquè generen pol·lució i molèsties a la ciutat”. Davant aquesta situació, la comissió de turisme ha apuntat que totes les parts implicades han de consensuar un model turístic que passi per la sostenibilitat, però aclarint que des de la patronal estan “cansats de debats poc profunds i de mantres que s’han generat que són totalment falsos”, en especial pel que fa a la reducció de creuers.

Respecte a la contaminació generada pels creuers, Foment apunta que tant les navilieres com el port de Barcelona “estan treballant per reduir aquest impacte fins a aconseguir que en uns anys sigui neutre en carboni, amb l’ús de combustibles menys contaminants, de bateries elèctriques quan s’acosten a port, o amb l’electrificació dels molls, de manera que quan estiguin atracats no emetin emissions”. A més, apunten que un estudi de la Universitat Rovira i Virgili xifra en “un 3% el pes màxim de les emissions globals de l’àrea metropolitana”. A més, recorda que part dels usuaris de creuers “aprofiten el viatge per a, abans de salpar o en desembarcar, pernoctar diversos dies a la nostra ciutat”. 

Per això, indiquen, “el perfil d’aquests turistes té, en general, un alt poder adquisitiu i el seu consum de béns i serveis en comerços, restaurants, hotels o transport”, genera "una riquesa i un dinamisme per a l’economia de la ciutat i de la seva àrea metropolitana”. A més, apunten que “molts petits i grans empresaris del sector també som ciutadans de Barcelona i volem el millor per a la nostra ciutat i per als seus ciutadans” i per això tenen com a objectiu la generació de “més llocs de treball, que es distribueixi la riquesa, que disminueixin les desigualtats socials, que la qualitat de l’aire sigui l’òptima per a la nostra salut”, i conclouen que “les receptes que proposa l’alcaldessa de Barcelona no van en aquesta direcció”. 

El decreixement ataca frontalment l’estat del benestar i la distribució de la riquesa”, apunta el manifest, clarament contrari als postulats de Colau, i per això apunta que “si volem incrementar sous en el sector és essencial que vinguin turistes i no a l’inrevés”. “Manifestem novament que es deixi d’utilitzar políticament al sector, que no caiguem en contradiccions respecte als reptes consensuats, i admetem que som una ciutat turística, i que és un dels sectors que competeix en els rànquings mundials amb altres ciutats de gran envergadura”, conclou la patronal.