La direcció de Betevé ha anunciat aquest divendres la intenció d’acomiadar dotze treballadors dins del conflicte que manté amb els treballadors per reduir el dèficit pressupostari. Aquest dijous ja va haver-hi força moviments a la televisió pública de Barcelona, després que les negociacions entre la direcció i els representants dels treballadors no arribessin a bon port. Aquest divendres, en una nova reunió entre els equips negociadors, s’han comunicat els acomiadaments, segons ha confirmat elNacional.cat.

Dijous mateix, el comitè d’empresa feia públic un comunicat on s’exposava que els treballadors de Betevé no acceptarien una proposta d’acord que suposava una reducció de poder adquisitiu i retallada en condicions laborals, i van exigir la destitució del director, Sergi Vicente, i de la directora de recursos, Carme Ponte, així com les dels membres del Consell d’Administració de Btevé: Susana Alcaide, Josep Maria Carbonell, Francesc Orteu, Álex Sàlmon i Xavier Vidal.

Nou acomiadaments a l'estiu

El conflicte laboral a Betevé s’arrossega des de fa anys, però va viure un moment d’inflexió el passat estiu, quan nou treballadors van ser acomiadats com a mesura dràstica per reduir el desequilibri pressupostari. Aquells acomiadaments van comportar la convocatòria de diverses jornades de vaga durant les festes de la Mercè d’aquest passat setembre i fins i tot una manifestació en el marc de les protestes contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el dia que es llegia el pregó de la festa major.

Tot i que el punt àlgid de les protestes va tenir lloc al setembre, l’origen del conflicte és anterior i es troba en les dificultats per trobar solucions al dèficit pressupostari que arrossega l’empresa, amb pèrdues acumulades milionàries durant els darrers anys que l’Ajuntament de Barcelona ha hagut d’eixugar via noves dotacions pressupostàries, inclosa una aportació extraordinària el 2020 de 10 milions d'euros. A més, un seguit de sentències judicials presentades pels treballadors es van resoldre amb l’equiparació dels salaris amb els dels tècnics de comunicació de l’Ajuntament de Barcelona, fet que va disparar la massa salarial.

La redacción de Betevé - Montse Giralt

Redacció de Betevé / Montse Giralt

En l’actualitat, Betevé és un mitjà de comunicació que compta amb una plantilla de 238 persones i amb unes taules salarials que, gràcies a sentències judicials, estan equiparades amb les dels treballadors de l’ajuntament i que són semblants a les que es paguen en altres mitjans de comunicació de titularitat pública i superiors als que existeixen en mitjans privats. D’ençà que es van començar a presentar demandes per cessió il·legal de treballadors en els darrers anys, la plantilla de Betevé ha estat internalitzada, però l’augment de la massa salarial no s’ha correspost amb un augment pressupostari, i això ha abocat a una situació insostenible.

Tot plegat ha fet que en aquests primers mesos del 2022 hagi culminat sense entesa un procés de negociació entre la direcció i els representants dels treballadors per resoldre la viabilitat de la televisió pública barcelonina. Entre les propostes confrontades, n’hi havia dues de principals, o bé retallar la massa salarial o bé aconseguir un augment de la dotació municipal. De moment, la direcció ha mogut fitxa anunciant una dotzena d’acomiadaments.

Vicente: “No ha estat possible arribar a un acord”

Per la seva banda, la direcció de Betevé ha assenyalat aquest divendres, per mitjà d’un comunicat, que la seva prioritat ha estat “el desplegament d’un projecte basat en el directe que garanteixi un model sostenible i competitiu, i la gestió de recursos del mitjà ha d’anar encaminada a l’assoliment d’aquest objectiu”.  En aquest context, Sergi Vicente ha afirmat que “malgrat l'apropament de les postures entre la direcció i el Comitè d'empresa al llarg d’aquests mesos de negociació, no ha estat possible arribar a un acord, i ja no tenim més temps”. “L'Ajuntament ja ens va fer saber que no ens pot estar rescatant constantment i que hem de trobar la manera de funcionar amb els recursos assignats”, ha insistit el director, que ha afegit que “prescindir de personal és una decisió molt dura, i ho fem des de la màxima responsabilitat”. 

sergi vicente director betevé foto sergi alcazar

El director de Betevé, Sergi Vicente / Sergi Alcàzar

En aquest sentit, el director de Betevé ha iniciat una sèrie de canvis per donar un nou impuls al mitjà de comunicació públic de Barcelona que es començaran a visibilitzar a partir d'ara, amb l'ampliació de franges horàries en directe, i que es notaran especialment a partir del setembre. L’aposta principal per concretar aquest canvi de model, sosté l’empresa, serà l’estrena d’un gran format de tarda en directe que tindrà com a focus la cultura, que continuarà essent, com sempre, un dels continguts estratègics de Betevé.