El proper cap de setmana, 22 i 23 d’octubre, se celebra la tretzena edició del Festival d’Arquitectura 48 Open House, un certamen que té com a principal singularitat que permet visitar edificis que habitualment estan tancats al públic general i sempre de franc. En l’edició d’aquest 2022 el festival inclourà localitzacions en set municipis: Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt, Sant Joan Despí, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Sitges, amb més de 200 activitats en tot l’àmbit i 126 edificis visitables a la ciutat de Barcelona, a partir del ‘leitmotiv’ principal d’aquesta edició, la lliga dels oficis, que vol ser un reconeixement a totes les disciplines i professionals que fan de l’arquitectura una peça col·laborativa i global.

Les deu novetats més destacades de l’Open House 2022

 

A banda de l’apartat de novetats, amb un 30% de noves incorporacions, entre els quals edificis habitualment inaccessibles com el Col·legi Notarial de Catalunya, o els edificis de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, cal recordar que encara que l’entrada a tots els espais és gratuïta, hi ha 38 espais dels set municipis on és necessari inscriure’s prèviament per raons d’aforament o de seguretat. Les reserves es podran fer al mateix portal del festival Open House a partir d’aquest dilluns, 17 d’octubre a partir de les 9 del matí. A continuació, una selecció dels edificis i altres espais que no es podran visitar si no es valida prèviament la inscripció. Cal tenir en compte que les places són limitades!

Torre de les aigües del Tibidabo
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

Guanyadora, l’any 1905, del Premi d’Edificis Artístics de l’Ajuntament de Barcelona, aquesta torre abastia d’aigua la Colònia del Dr. Andreu. La seva ubicació, al punt més alt de la ciutat (532 m sobre el nivell del mar), va fer que l’arquitecte optés per una solució emblemàtica (torre de 40 m d’alçada) i ornamental, descartant l’opció lògica d’un dipòsit soterrat. La torre, per tal de poder accedir més còmodament al dipòsit, amb capacitat de 100 m³, incorpora un dels primers ascensors elèctrics de l’Estat espanyol. En el seu moment va ser el primer edifici visible a la silueta de la muntanya fins que dos anys més tard es va construir l'Observatori Fabra.

torre aigues tibidabo open house
Accés a l'interior de la Torre de les aigües del Tibidabo / Foto: Open House
  • Ctra. de Vallvidrera al Tibidabo, 107 (Sarrià-Sant Gervasi)
  • Arquitectes / any: Josep Armengós i Samarach, 1895
  • Ús actual: Infraestructura
  • Estil: Industrial
  • Visita: Diumenge de 10 a 14 h. Visita guiada amb inscripció prèvia
Refugi Antiaeri - Mas Guinardó
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

Durant la reforma del casal d’entitats, es va descobrir un refugi de la Guerra Civil en molt bon estat que es troba just a sota de l’equipament. Les parets i el sostre són de maons de diferents tipus, per l’escassetat de materials, i disposava de llum elèctrica i pou. El Mas Guinardó, ara un casal d’entitats, era una masia del segle XV que deu la fesomia actual, amb un llenguatge classicista, a les intervencions fetes a finals del segle XIX, tot i que el capcer és modernista. Aquest edifici, amb 600 anys d’història, des d’on es van dirigir els atacs a Barcelona durant la Guerra de Successió, s’integra avui dins els Jardins de Frederica Montseny.

refugi mas guinardo albert valls
El Mas Guinardó inclou un refugi de la Guerra Civil / Foto: Albert Valls
  • Plaça de Salvador Riera, 2 (Horta-Guinardó)
  • Arquitectes / any: Segle XV; Rafael Vila, 2011
  • Ús actual: Cultural
  • Estil: Obra popular
  • Visita: Dissabte a les 10.30, 11, 11.30, 12, 12.30 i 13 h Visita guiada amb inscripció prèvia
Palau Montaner (Delegació del Govern Espanyol a Catalunya)
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

Edificació aïllada, referent de palau exempt de l’Eixample dels primers anys, que va començar l’arquitecte Josep Domènech i Estapà (seguint un estil eclèctic i sobri) i van acabar els arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Antoni Maria Gallissà (espais interiors i coronament de l’edifici). Aquests darrers, seguint l’estil modernista, van introduir-hi elements ornamentals, com la ceràmica vidriada de l’exterior i els vitralls de la claraboia que il·lumina l’ampli vestíbul interior amb una escala imperial de pedra. Per fer-ho, van envoltar-se dels millors artesans de l’època: a l’edifici s’hi troben col·laboracions amb Lluís Bru (mosaics), Eusebi Arnau (escultures), Gaspar Homar (ebenisteria i teixits), Francesc Tiestos (forja) i Antoni Rigalt (vitralls). L’any 1950, l’edifici va passar a mans de l’Administració i se’n va fer un canvi d’ús per a oficines. El 1980, s’hi va fer una restauració integral, i els anys 2014 i 2016 s’hi van fer noves actuacions de restauració i rehabilitació de la tribuna posterior, mosaics tessel·lats del paviment, claraboia de l’espai central, vitralls, façanes i tanca de forja.

seu delegacio govern espanyol Foto Grupo Noga IMPUiQV
El Palau Montaner és l'actual seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya / Foto: Grupo Noga IMPUiQV
  • Carrer de Mallorca, 278 / Carrer de Roger de Llúria, 99-101 (Eixample)
  • Arquitectes / Any: Josep Domènech i Estapà, 1889; Lluís Domènech i Montaner i Antoni Maria Gallissà, 1896; Marc Carbonell Pasolas i Claudio Carmona Sanz, 1980
  • Ús actual: Administratiu
  • Estil: Modernisme
  • Visita: Dissabte de 10 a 19 h. Visita guiada amb inscripció prèvia
Habitatge Cooperatiu la Balma
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

Projecte guanyador del concurs públic de solars municipals destinats a habitatge cooperatiu en cessió d’ús. L’edifici, que comparteix espais amb el barri i mostra la riquesa de la vida comunitària interior, té una secció canviant que s’adapta a les necessitats de cada pis i ofereix un bon confort climàtic i acústic. Tipològicament (el grup el formen 33 persones agrupades en 19 unitats de convivència), els habitatges es dissenyen a partir d’una unitat bàsica de 50 m² ampliables segons les necessitats dels usuaris: els habitatges s’apropien d’espais (de manera individual, compartida o com a habitacions satèl·lit) amb una obra mínima de divisòries en sec. Constructivament, es tracta d’un edifici lleuger on predominen materials reutilitzables i desmuntables, que permeten reduir la fonamentació i els materials d’origen mineral en l’edifici.

habitatge cooperatiula balma milena villalba
Replans comunitaris de l'edifici d'habitatge cooperatiu La Balma / Foto: Milena Villalba
  • Carrer d'Espronceda, 135 (Sant Martí)
  • Arquitectes / any: Lacol i La Boqueria Taller
  • Ús actual: Residencial
  • Estil: Estils contemporanis
  • Visita: Dissabte a les 16 h, 17 h i 18 h. Visita guiada amb inscripció prèvia
Torre MAPFRE
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

El projecte urbanístic de la zona de la Vila Olímpica (Barcelona 92) es va estructurar en un sistema de franges (platges, passeig marítim, avinguda litoral, edificis aïllats i barri residencial). A la franja d’edificis aïllats es troba el gratacel de la Torre MAPFRE, un edifici de 43 plantes i 154 metres d’alçària que, juntament amb la torre veïna, s’han convertit en fites visuals de la ciutat. La construcció de la torre es resol amb un nucli central de formigó armat, un perímetre de pilars retirat del pla de façana i vidres inclinats per al tancament. L’any 2016 es va fer una reforma important a la torre: se’n va millorar l’eficiència energètica, s’hi van introduir espais adequats per a les noves formes de treball i es van renovar els accessos i les zones comunes. Torre MAPFRE està unida al volum inferior en forma de vela, un edifici de comercialització d’oficines que està ocupat parcialment pel Centre de Fotografia KBr, de la Fundació MAPFRE, amb exposicions de fotògrafs reconeguts d’àmbit mundial.

torre mapfre foto mapfre
La torre MAPFRE és, juntament amb l'Hotel Arts, l'edifici més alt de Barcelona / Foto: MAPFRE
  • Carrer de la Marina, 16 / Passeig Marítim del Port Olímpic (Sant Martí)
  • Arquitectes / any: MBM arquitectes i Albert Puigdomènech (pla d’ordenació de la Vila Olímpica), 1985-1992; Íñigo Ortiz i Enrique de León, 1992
  • Ús actual: Oficines
  • Estil: Estils contemporanis
  • Visita: Dissabte de 10 a 19 h. Visita guiada amb inscripció prèvia
Xarxa de Clavegueram
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

La xarxa de clavegueram de Barcelona recull les aigües residuals produïdes a la ciutat i les transporta fins a les depuradores. Les clavegueres garanteixen la higiene i la salut pública, eviten possibles inundacions i faciliten el sanejament de les aigües residuals. En aquesta visita, on es podrà visitar un curt tram dels més de 1.576 quilòmetres de xarxa de clavegueram de Barcelona és imprescindible dur calçat tancat i màniga llarga i és necessari mostrar document d’identitat per accedir a les instal·lacions. La visita es fa en l’àmbit de l’antic Museu del Clavegueram, obert entre el 1993 i el 2000.

xarxa de clavagueram laia vilar ajbcn2
Tram visitable de la xarxa de clavegueram, sota el passeig de Sant Joan / Foto: Laia Vilar - AjBCN
  • Passeig de Sant Joan, 91 (Eixample)
  • Arquitectes / any: Pere Garcia Fària
  • Ús actual: Infraestructura
  • Estil: Industrial
  • Visita: Dissabte a les 10 i a les 11.15 h. Visita guiada amb inscripció prèvia
Complex sanitari Vall d’Hebron
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència on assistència, docència, recerca i gestió van unides. És la suma de cinc institucions, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que treballen plegats amb el mateix esperit pioner i un objectiu comú: millorar la salut i el benestar de les persones, des d’abans de néixer fins a la vellesa. En aquesta edició del festival 48h Open House BCN, es poden visitar els edificis següents:

Laboratoris clínics

  • Dissabte i diumenge, visites a les 10.30, 11.30 i 12.30 h
  • Punt de trobada: edifici de Traumatologia (Edifici 4), a les escales principals.

Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

  • Dissabte, visites a les 15.30, 16.30 i 17.30 h
  • Punt de trobada: edifici de Traumatologia (Edifici 4), a les escales principals.

Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)

  • Dissabte, visites a les 10.30, 11.30 i 12.30 h
  • Punt de trobada: edifici de Traumatologia (Edifici 4), a les escales principals.

Centre de simulació

  • Dissabte i diumenge, visites a les 10.30, 11.30 i 12.30 h
  • Punt de trobada: edifici de Traumatologia (Edifici 4), a les escales principals.
vall dheborn foto vall dhebron
L'Open House permet entrar a llocs poc accessibles del complex hospitalari de la Vall d'Hebron / Foto: Vall d'Hebron
  • Passeig de la Vall d'Hebron 119, 130 (Horta-Guinardó)
  • Arquitectes / any: Nou edifici de recerca del Vall d’Hebron i transformació del Campus BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach, juliol 2021. L’Edifici d’Atenció Ambulatòria Vall d’Hebron que es construirà ha estat dissenyat pels arquitectes Diego Nakamatsu i Lluís Morán, 2024
  • Ús actual: Sanitari
  • Estil: Estils contemporanis
  • Visita guiada amb inscripció prèvia
Habitatge cooperatiu els Cirerers
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

Projecte guanyador del concurs públic de solars municipals destinats a habitatge cooperatiu en cessió d’ús. L’edifici té un programa de 32 habitatges amb espais comunitaris i, amb vuit plantes d’alçada, serà l’edifici més alt de l’Estat construït amb fusta (estructura de panells de fusta contralaminada CLT). El bloc es desenvolupa al voltant de tres conceptes principals: un model de cohabitatge i cessió d’ús (nou model de convivència i de tinença); una aportació urbanística (la solució del projecte crea un joc d’alçades per adaptar-se a l’entorn, que s’aprofita com a espai comunitari de l’edifici i evita l’aparició d’una gran mitgera en el paisatge urbà), i un compromís mediambiental (es tracta d’un projecte d’edifici passiu, amb una mínima demanda energètica, pel que fa a climatització i producció d’aigua calenta, i un edifici ecològic, que fa servir materials preferentment orgànics amb la mínima petjada ecològica). A més, el projecte preveu l’existència d’un hort urbà a la coberta i un economat en planta baixa, exemple de com els conceptes que giren al voltant de l’alimentació sostenible transformen la ciutat i la seva arquitectura.

els cirerers joan guillamat castells 2
Interior de l'edifici d'habitatge cooperatiu Els Cirerers / Foto: Joan Guillamat Castells
  • Carrer del Pla dels Cirerers, 2-4 (Nou Barris)
  • Arquitectes / any: Celobert, en obres
  • Ús actual: Residencial
  • Estil: Estils contemporanis
  • Visita: Diumenge a les 11, 12 i 13 h. Visita guiada amb inscripció prèvia
Pavellons de la SEAT - Col·lecció de cotxes històrics
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

A la NAU A122, situada als terrenys de la Zona Franca on es va establir la primera planta de la SEAT, hi trobem una col·lecció de cotxes històrics de la marca amb, aproximadament, 200 dissenys de cotxes recuperats i restaurats: des del SEAT 1400 (el primer cotxe que fabrica l’empresa als anys 50, que tant motoritzava les classes adinerades com els serveis públics de taxi o ambulància) fins a l’exposició de cotxes de competició (ral·lis i circuits) i de prototips que no han arribat mai a veure la llum, passant per diferents versions dels icònics 600, 127 o Panda. La visita a aquest edifici es farà conjuntament amb la visita als menjadors de SEAT.

pavellons seat cotxes historics miquel liso02
La col·lecció històrica de cotxes de la SEAT es troba a la Zona Franca / Foto: Miquel Liso
  • Carrer Lletra A de la Zona Franca, 87 (Sants-Montjuïc)
  • Ús actual: Museu
  • Estil: Sense estil definit
  • Visita: Dissabte i diumenge a les 9 i 11:30 h. Visita guiada amb inscripció prèvia
Itinerari modernista Jujol
Sant Joan Despí
Deu espais visitables de l’Open House que requereixen inscripció prèvia

Fora de Barcelona, aquest itinerari mostra l’important patrimoni a Sant Joan Despí del qui va ser durant més de vint anys el seu arquitecte municipal, Josep Maria Jujol (Tarragona 1879 – Barcelona 1949). A cada casa descobrirem l’esperit renovador de la seva arquitectura que crea i, sobretot, transforma l’espai i la matèria creant un món propi, quasi màgic. El traç enèrgic, el color intens, l’associació d’objectes inexperts i la creació de metàfores visuals fan de la seva arquitectura una sorpresa, una explosió plàstica. Inclou les següents visites:

  • Can Negre (1915-1930)
  • Façana Torre de la Creu (1913-1916)
  • Façana Torre Jujol (1932)
  • Façana Torres Serra-Xaus (1921)
  • Porta del taller del Manyà Josep Oliver (1889 – 1966)
  • Façana Casa Rovira (1926)
can negre jujol sant joan despi foto lluis bernat
Can Negre, obra cabdal de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí / Foto: Lluís Bernat
  • Plaça de Catalunya, 1 (Sant Joan Despí)
  • Arquitectes / any: Josep Maria Jujol
  • Ús actual: Residencial
  • Estil: Modernisme
  • Visita: Dissabte a les 10 i 12 h, i diumenge a les 9.30 h. Visita guiada amb inscripció prèvia