Alliberar Catalunya de la presència de l’amiant, aquest és l’objectiu de la primera Convenció contra l’amiant i les seves conseqüències, una trobada organitzada pel col·lectiu de Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant i la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) que tindrà lloc el 26 de novembre amb l’objectiu de llançar un crit d’alerta davant la necessitat d’erradicar aquest element, considerat cancerigen de primer grau, que està present en tot el territori i que requereix la implicació de múltiples sectors: Administració, professionals i especialistes, ciutadania i moviments veïnals. Segons la FAVB, sense aquesta voluntat conjunta, no serà possible que en deu anys -sis en els espais de concurrència pública- s’hagi retirat tot l’amiant, tal com indiquen les directrius europees.

La intenció dels organitzadors és que aquesta convenció serveixi de punt de trobada i d’inflexió per mobilitzar tots els sectors implicats. Per això, comptarà amb la presència de doctors i investigadors de la comunitat mèdica, experts en el tractament dels materials amb amiant (MCA) i advocats que debatran sobre el marc jurídic del qual caldrà dotar-se. També estaran presents els moviments socials, que són els testimonis de les conseqüències mortals de l’amiant. Per garantir el màxim nivell i la riquesa en el debat, s’ha previst la presència de ponents d’altres països. La intenció és concretar els noms de tots els ponents en les properes setmanes. La convenció se celebrarà el 26 de novembre a partir de les 9:30 h a l’Auditori de Sant Martí (plaça Angeleta Ferrer, 2, Barcelona).

A més, l’objectiu de la convenció és incidir en l’Administració i els diversos estaments de la societat perquè assumeixin amb determinació l’erradicació total de l’amiant. Per això, la convenció conclourà amb la lectura d’un manifest que marcarà els reptes a superar, com ara la necessitat immediata de tenir un cens correcte de l’amiant, dotar-se d’unes infraestructures dimensionades per acollir de manera adequada els residus dels més de 4,2 milions de tones d’amiant que es calcula que hi ha a Catalunya, i aprovar sense demora el Pla Nacional per l’Erradicació de l’Amiant amb la corresponent partida econòmica.

Les escoles, un problema de primer ordre

De fet, un dels àmbits on la presència de l’amiant és especialment preocupant és als entorns escolars. El passat febrer la FAVB ja va alertar que diverses escoles de la ciutat de Barcelona estan situades en entorns amb presència d’amiant, un material classificat com a substància cancerígena per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1977 -fa gairebé mig segle-, prohibit a l’Estat espanyol des del 2002 i que ha de desaparèixer completament el 2028 i va fer costat a la lluita de les famílies dels escolars per garantir un entorn més saludable per ala alumnes i per evitar l’estigmatització dels centres escolars amb presència d’amiant. Alhora, van exigir directament a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat que faci públic el cens d’escoles amb amiant i que planifiqui la seva retirada.