És conegut des de fa anys que diverses escoles de la ciutat de Barcelona estan situades en entorns amb presència d’amiant, un material classificat com a substància cancerígena per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1977 -fa gairebé mig segle-, prohibit a l’Estat espanyol des del 2002 i que ha de desaparèixer completament el 2028. La lluita de les famílies dels escolars per garantir un entorn més saludable per a la canalla i per evitar l’estigmatització dels centres escolars amb presència d’amiant compta ara amb el suport explícit de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), que aquest dimecres ha exigit directament a ajuntament i Generalitat que faci públic el cens d’escoles amb amiant i que planifiqui la seva retirada.

“Les escoles no poden esperar”, ha assegurat Joan Maria Solé, membre de la FAVB, en nom de la Comissió contra l’Amiant de la FAVB, que ha instat a la conselleria d’Educació, al Consorci d’Educació de Barcelona i a l’Ajuntament de Barcelona a que es faci pública la relació d’escoles amb presència d’amiant i que identifiquin els casos en que n’hi hagi en un radi de cent metres al voltant del centre escolar i, que un cop conegut l’abast de la situació, es planifiqui l’erradicació de l’amiant i programar-la fins a la retirada total amb criteris de priorització objectiva. La mateixa FAVB ha assegurat que l’administració té a les seves mans el cens d’escoles, però encara no l’ha fet públic.

 

Familiars preocupats

Amb presència de familiars de diversos centres educatius de Barcelona, com els centres Encants, Gaia i Leonor Serrano -tots situats en una mateixa illa a les Glòries-, Nou Graons -amb un sostre privat d’uralita a tocar del pati-, i Fluvià i Antoni Balmanya, Solé ha recordat que aviat començarà el període de portes obertes i preinscripcions, i que a les escoles es trobaran que els pares de futurs alumnes els poden demanar per l’amiant. “No és una tasca dels equips directius, és del Consorci d’Educació, que ha de fer un cens de les escoles que tenen amiant”, ha afirmat, per afegir que tenen coneixement que Generalitat en té un. “L’han de fer públic i planificar la retirada”, ha afegit.

favb amianto acn

La FAVB exigeix polítiques decidides per retirar l'amiant dels entorns escolars / ACN

Per la seva banda, Miguel Moreno, membre de la Comissió contra l’Amiant i de la plataforma de jubilats de Macosa -indústria on molts dels seus jubilats han mort a causa de càncers derivats de la presència d’amiant-, ha recordat que la presència d’amiant en entorns escolars no tindrà efectes a curt termini, però sí a llarg, ja que el càncer es pot desenvolupar en vint o trenta anys, raó per la qual ha exigit a “retirar l’amiant de les escoles com a mesura prioritària”, mentre el pneumòleg Josep Tarrés, ha qualificat les malalties relacionades amb l’amiant com a “pandèmia d’abast mundial, silenciada, creixent i evitable”.

Segons ha explicat el doctor Tarrès, l’exposició a les fibres d’amiant, presents en el fibrociment o uralita, poden afectar els pulmons i la pleura i provocar malalties com l’asbestosi i determinats tipus de càncer, com mesotelioma i càncers de pulmó, laringe i ovari. A més, ha detallat que, un cop tancades les grans indústries com Macosa, que anteriorment havien estat els principals focus, actualment “hi ha milions de microfocus”, especialment en els sostres d’uralita degradats, dels quals n’hi ha molts a la ciutat de Barcelona, per la qual cosa és important planificar i executar correctament la seva retirada, amb la màxima celeritat possible.

"Decisió i celeritat"

Per tot plegat, en un acte que ha comptat també amb la presència de Lluís Ballart, tècnic experimentat en procediments de tractament de materials amb amiant, la Comissió contra l’Amiant de la FAVB s’ha posat al costat de les escoles afectades, que són més que les mencionades, per demanar l’acceleració de la tramitació de la futura llei catalana per l’erradicació de l’amiant, però mentre aquesta legislació no arriba, ha instat les diferents administracions a actuar “amb decisió i celeritat”. “Ens juguem la futura salut dels infants”, han afegit des de la FAVB, que recorda que els efectes nocius de l’amiant en salut dels infants poden arribar a ser fins a cinc vegades superiors que en la gent adulta.

De fet, la presència d’amiant en entorns escolars es pot considerar com una bomba silenciosa d’efectes retardats, ja que com els seus efectes es poden retardar més de vint anys fins a fer-se visibles, raó per la qual la FAVB considera que ha de ser ara el moment d’actuar per evitar que la salut dels infants estigui en perill en un futur a llarg termini.