Continua el misteri dels cartells indicatius en castellà que han aparegut els darrers dies al centre de Barcelona. Mentre des de l’Ajuntament de Barcelona s’assegura que es continua desconeixent l’autoria i que aquests dies s’estan retirant a mesura que es van detectant, mantenint la xifra aportada dimarts d’onze cartells retirats, apareixen les primeres teories sobre la possible autoria i propòsit d’aquesta peculiar campanya, que podria tenir un simple interès comercial, segons es desprèn dels itineraris que marquen aquestes senyalitzacions que intenten imitar les oficials de l’ajuntament, però que en cap cas estan homologades pel consistori a més d’utilitzar únicament el castellà amb denominacions no oficials com ‘Mercado de Santa Catalina’.

Així, veïns de la Ribera contactats per elNacional.cat apunten que l’estranya profusió de cartells apareguts a l’avinguda del Marquès de l’Argentera i sobretot al Pla del Palau semblen tenir el “propòsit evident” de portar els turistes a les zones comercials dels entorns del passeig del Born. “Hi ha cartells que per anar a l’Arc del Triomf des de la Barceloneta et fan passar per Pla del Palau”, apunta una de les veïnes contactades, que considera que hi ha un interès de fer passar els turistes per determinats carrers i places d’aquest entorn. La veïna afegeix que ja hi ha veïns organitzats que es dediquen a arrencar o esborrar la informació. Al Pla del Palau encara roman un senyal sense cap indicatiu, ja que el vinil amb les indicacions ha estat arrencat. “Els recorreguts no responen al sentit lògic, sinó que et desvien cap a centres d’interès comercial”, afegeix.

cartell desvinilitzat al pla del palau foto jp
Cartell 'desvinilitzat' al Pla del Palau / Foto: Jordi Palmer

De fet, els cartells estan fortament enganxats a la paret i no és gens fàcil, com ha pogut comprovar aquest mitjà, arrencar-los manualment. A aquest fet cal afegir, com apunta un altre veí del barri, que alguns estan col·locats en finques patrimonials i avisen que l’extracció s’ha de fer amb cura, ja que és fàcil malmetre les façanes. En tot cas, a més del carrer de Ferran, al Barri Gòtic, s’han localitzat cartells al Pla del Palau, l’avinguda del Marqués de l’Argentera, i els carrers Princesa i Espaseria (imatge principal), tots al barri de la Ribera. La seva aparició i l’insòlit ús lingüístic ha generat força protestes.

Almenys un cartell en català

Malgrat que una de les característiques d’aquests cartells és que utilitzen només el castellà i fan referència a espais amb noms que no s’utilitzen mai, com ‘Arco del Triunfo’, ‘Mercado de Santa Catalina’ o fins i tot ‘Ramblas de Catalunya’ -en referència a la Rambla-, al carrer Princesa hi ha un cartell que per la forma es podria incloure en la mateixa campanya, però que està escrit en català. Ara bé, dins de tot el misteri que envolten aquestes accions, aquest cartell, que no ofereix el millor itinerari per anar al passeig del Born, sembla molt més antic i, particularment, està situat a una alçada molt superior a la resta, que habitualment estan posats a una altura aproximada d'1,50/1,70 metres, és a dir, a l’altura dels ulls d’una persona adulta. A l’espera de més concrecions, el misteri continua…

cartell indicatiu en catala foto jp
Cartell indicatiu en català al carrer Princesa / Foto: Jordi Palmer