La presidenta del grup municipal de BComú, Ada Colau, i el president del d'ERC, Ernest Maragall, han demanat a l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni (PSC) que convoqui aquest mes de setembre un ple extraordinari perquè el govern municipal exigeixi al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que apliqui la llei d'habitatgepubliqui de forma immediata la declaració de zones de mercat residencial tensionat elaborada per la Generalitat, de forma que es pugui fer efectiva la regulació de preus del lloguer.

La regidora dels comuns Janet Sanz ha reclamat al govern municipal que “es planti” davant del “bloqueig” que la ministra Raquel Sánchez li va traslladar, ha dit, a la consellera de Territori, Ester Capella, en la seva última reunió. “Que es planti i es posi al costat de la ciutadania exigint que tot això es faci ja, que no podem esperar que hi hagi un nou govern”, ha insistit Sanz, que ha insistit que cal un alcalde que “lideri clarament aquesta proposta” més enllà del “decret simbòlic” que va signar aquest estiu. Sanz i Alamany han presentat aquest dimecres la petició que han entrat al registre. La regidora d’ERC Elisenda Alamany ha remarcat que “cal blindar aquesta contenció de rendes perquè ningú se senti expulsat de la seva ciutat”. “És el moment de protegir els barcelonins, i li demanem a l’alcalde Jaume Collboni que faci sentir la seva veu davant de la ministra del seu partit”, ha indicat Alamany, que ha explicat que ERC plantejarà aquesta proposició també a la resta de municipis, perquè “aquest és un repte de país”.

Aplicar l'índex de preus referència

El text que han registrat els comuns i ERC proposa que el ple insti el govern municipal a exigir al ministeri "publicar de manera immediata la declaració de zones de mercat residencial tensionat publicada per la Generalitat de Catalunya, per fer efectiva la regulació de preus" a Barcelona. També, que “el govern municipal insti el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a aplicar l'índex de preus de referència del lloguer de Catalunya, a fi de garantir una regulació efectiva i real a la ciutat de Barcelona, tal com va succeir abans que el Tribunal Constitucional suspengués parcialment la Llei 11/2020, de 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes als contractes d'arrendament d'habitatge".

En l'exposició de motius de la petició de ple extraordinari, els comuns i ERC  sostenen que "actualment, l'aplicació de la llei està bloquejada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, no publicant aquesta resolució i no reconeixent l'índex de referència de preus del lloguer de Catalunya, malgrat la Llei 12/2023, del 24 de maig, pel dret a l'habitatge sí que es preveu la possibilitat d'aplicar els índexs de preus territorials”.