Una delegació de la comunitat jueva centenària de Barcelona (CIB.CAT) es va reunir dilluns amb l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, fet que suposa la represa de les relacions entre la comunitat jueva i l'Ajuntament de Barcelona, ja que feia vuit anys que no es reunien. La comunitat va demanar aquesta trobada amb l'alcalde i el seu equip, amb l'objectiu de "fomentar el suport social, educatiu i religiós al col·lectiu jueu a Barcelona". Collboni va restablir el passat mes de setembre l'agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv, després que l'exalcaldessa Ada Colau, el suspengués el febrer del 2023.

La comunitat jueva reclama que Barcelona adopti la definició internacional d'antisemitisme

Des de CIB confien que a partir d'ara augmenti "la col·laboració i proximitat" amb els jueus barcelonins per part del consistori, i en aquest sentit, ha demanat a l'alcalde que Barcelona adopti la definició d'antisemitisme de l'Aliança Internacional per a la Memòria de l'Holocaust (IHRA), iniciada el 1998 per l'ex primer ministre suec Göran Persson. Es tracta d'una declaració que compta amb el suport de centenars d'ajuntaments, parlaments i organitzacions a més de 35 països. De fet, el Parlament de Catalunya la va subscriure el gener del 2020, i la Comissió Europea, l'any 2017. Consideren una "anomalia" que Barcelona no l'hagi subscrit, i creuen que seria una forma de mostrar "més suport" al col·lectiu jueu a Barcelona. 

La comunitat també ha demanat a Collboni que els faci entrega del guardó que li va adjudicar l'Ajuntament com a entitat centenària de Barcelona, i que havia de rebre el passat mes de febrer. Tanmateix, el mateix dia que s'havia de celebrar l'acte d'entrega d'aquest reconeixement, Colau va trencar l'agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv i Gaza, i conseqüentment la comunitat jueva va optar per no recollir el guardó. D'altra banda, la comunitat també vol ser part activa en la definició de l'acte anual de record de les víctimes de l'Holocaust organitzat per l'ajuntament, amb l'objectiu de garantir que el paper fonamental del poble jueu en aquesta tragèdia no es dilueixi.

Malgrat agrair el suport expressat pel nou alcalde, la CIB ha destacat que els jueus pateixen a Barcelona "manifestacions antisemites i pintades amenaçadores", que els provoquen "por a presentar-se públicament com a jueus". Així, ha fet una crida a reconèixer i abordar aquesta realitat i treballar per esdevenir un "exemple en la prevenció, l'educació, en el combat contra l'antisemitisme", com han demostrat altres institucions, ciutats i governs, promovent la tolerància i la comprensió intercultural.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!