Amb la proximitat de la celebració de Tots Sants el dia 1 de novembre i l’habitual augment de visites als cementiris, aquest mateix de cap de setmana es posa en marxa el dispositiu de reforç del servei de diverses línies d'autobús per accedir als diferents cementiris de Barcelona. Segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per mitjà d’un comunicat, aquest dissabte, 23 d’octubre, començaran els serveis de reforç per a les línies 21, 102, 104 i 107, que comuniquen diferents punts de la ciutat amb els cementiris més importants. Aquest dispositiu es mantindrà en marxa fins al dilluns, 1 de novembre, inclòs.

En aquest sentit, la línia 21 de bus (Paral·lel - el Prat), que permet accedir al cementiri de Montjuïc i la línia 107, la línia interior del cementiri de Montjuïc, es reforcen amb més vehicles els dies 24 i 31 d’octubre i l’1 de novembre. A més, dissabte 23 d’octubre, i del 25 al 30 d’octubre, tots dos inclosos, s’ofereix un servei especial de bus amb el mateix recorregut i parades que la línia 107, que prolonga l’horari fins a les 15 hores. 

cementerio montjuic tots sants 2020 acn 2

Familiars de difunts el dia de Tots Sants al cementiri de Montjuïc / ACN

D’altra banda, la línia 102 (plaça Eivissa - Cementiri de Collserola) es reforça amb més vehicles des del 29 d’octubre a l’1 de novembre, tots dos inclosos; del 25 al 28 d’octubre s’habilita un servei especial de bus d’Horta fins al Cementiri de Collserola. Pel que fa a la línia 104 (Fabra i Puig - Cementiri de Collserola) es reforça amb més cotxes dissabte 23 i diumenge 24 d’octubre i del 30 d’octubre a l’1 de novembre.

TMB també vol destacar que l’1 de novembre hi haurà un servei especial de bus llançadora per enllaçar la plaça d’Espanya i el cementiri de Montjuïc per facilitar una connexió més directa. L’horari de funcionament serà de 9 a 15 hores. A més, TMB desenvoluparà els pròxims dies una campanya de comunicació per diferents canals per donar a conèixer el dispositiu.

Dol gestacional a Montjuïc

L’any 2020 el cementiri de Montjuïc va obrir un espai per al dol gestacional i neonatal, un espai col·lectiu específic per facilitar el dol i l'acompanyament de les famílies que pateixen la pèrdua del fill o filla durant l'embaràs o després del part, a iniciativa de Cementiris de Barcelona, l'entitat Petits amb Llum i el CatSalut, a través de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Les famílies poden enterrar en aquest espais els seus fills sense cap cost. Els fèretres se situen a l'interior dels nínxols d'aquesta zona i estan identificats amb una làpida especialment dissenyada amb uns estels, que representen la presència permanent dels nadons.

 

Imatge principal: Dues dones dipositen flors en una tomba al cementiri de Montjuïc / ACN