El govern municipal de Barcelona no ha reeixit en el seu afany d’aconseguir l’aprovació inicial del Pla d’Acció Municipal (PAM), el full de ruta amb els grans eixos d’actuació per al present mandat, un cop la Comissió de Presidència ha rebutjat el primer tràmit en una votació en què el PSC no ha aconseguit el vot favorable de cap altre grup. Els ja anunciats vots en contra de Trias per Barcelona, PP i Vox han estat suficients per aturar el projecte, ja que tant ERC com Barcelona en Comú han optat per l’abstenció. En el cas dels comuns, s’ha mantingut aquesta opció malgrat que el PSC ha fet cas a la demanda d’ampliar a tres mesos el procés participatiu.

De fet, les posicions ja van quedar clares entre dilluns i dimarts, un cop es va donar a conèixer el PAM als mitjans de comunicació sense haver-lo negociat prèviament amb els grups del plenari, però encara hi havia la incògnita del posicionament d’Esquerra, que va preferir reservar-se el vot fins a la comissió, i dels comuns, que van demanar una ampliació del termini del procés participatiu, però que no ha estat suficient per fer-los passar de l’abstenció al vot favorable.

En la defensa del full de ruta, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha apuntat que el moment de la participació dels grups així com de la ciutadania, havia de ser “després de l’aprovació inicial”, i ha retret a TriasXBCN i BComú que no facilitessin l’aprovació inicial del PAM quan el PSC, “per responsabilitat”, sí que ho va permetre els anys 2012, amb Trias a l’alcaldia, i el 2016, en el primer mandat de Colau. El mateix Xavier Trias ha volgut respondre Bonet que “nosaltres som a l’oposició perquè vostès ho han decidit així i no han volgut fer un acord amb nosaltres i no ens han fet ni una trucada sobre presentar el PAM, i el resultat és aquest”. “Vostè sabrà perquè a uns ens va funcionar d’una manera i a vostès els ha funcionat així”, ha etzibat Trias a Bonet.

Per la seva banda, Marc Serra, en nom de BComú, ha retret al PSC que onze mesos després de les eleccions “ens vinguin amb presses i amb una proposta de procés de participació que no arribava ni a dos mesos”, i ha defensat l’abstenció tot apuntant, això sí, que els comuns esperaven “que sigui suficient” per aprovar inicialment el PAM, però tampoc ha estat així. Jordi Castellana, per part d’ERC, ha apuntat que el PAM reflecteix “les prioritats del PSC”, i ha mostrat la seva intenció de canviar el contingut per mitjà de la negociació, però l’abstenció dels republicans tampoc ha facilitat l’aprovació del PAM. PP i Vox han votat en contra, tal com ja havien anunciat previament.

En aquesta situació, el PAM queda rebutjat, però això no suposarà la paràlisi de les grans intervencions ja en funcionament. De fet, el PAM és un full de ruta que engloba les directrius de l’obra de govern pel mandat, que el govern municipal podrà continuar desenvolupant, això sí, sense el paraigua del PAM.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!