El Pla d’Acció Municipal (PAM) és el full de ruta que el govern municipal de Barcelona es marca per a aquest mandat amb les principals actuacions previstes, seguint les indicacions del Reglament Orgànic Municipal (ROM), que apunta que el PAM s’ha de presentar durant el primer any de mandat. En aquest sentit, el govern Collboni ha donat a conèixer aquest dilluns els eixos bàsics d’aquest PAM, que conté fins a 622 actuacions, tot i que la majoria ja són conegudes i estan en marxa, com les transformacions urbanístiques de la Via Laietana, la Meridiana i la Rambla, per posar tres exemples.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha definit aquest PAM com “un full de ruta ambiciós però alhora clar i realista”. “No hem volgut fer una carta als Reis, no és un full de ruta declaratiu, sinó executiu”, ha insistit Bonet, que ha anunciat que la proposta de PAM es durà a la Comissió de Presidència d’aquest dimecres a aprovació inicial amb l’objectiu que es pugui aprovar al plenari del setembre, un cop efectuat el procés participatiu perceptiu amb la ciutadania. De moment, però, el PSC no ha pactat aquest PAM amb cap dels grups polítics del plenari, una possibilitat que s’ha deixat per més endavant, un cop tiri endavant l’aprovació inicial.

El PAM 2023-2027 inclou més de sis-centes actuacions definides per deu eixos d’acció: habitatge; espai públic i transició ecològica; urbanisme; mobilitat i infraestructures; convivència i seguretat; economia i ocupació; atenció social i salut; cultura, educació i esports; ciutadania i igualtat, i metròpoli i projecció al món. Sobre el terreny, algunes d’aquestes actuacions se centren en transformacions ja en marxa, com la del Port Olímpic, l’espai que ha triat el govern municipal per fer la presentació del PAM als mitjans de comunicació, així com la finalització de la plaça de les Glòries i la futura connexió dels districtes de Sant Andreu i Sant Martí en l’àmbit de l’estació de la Sagrera. Pel que fa al tramvia, es manté la intenció de finalitzar la connexió per la Diagonal, però sense calendari.

Renda Barcelona i nous equipaments

Més enllà de les grans transformacions urbanístiques, que inclouen també la pacificació de carrers i interiors d’illa així com solars entre mitgeres, en el vessant social el PAM preveu impulsar la Renda Barcelona -com a complement a l'ingrés mínim de renda garantida-, a més de promoure ajudes complementàries per mitigar situacions de vulnerabilitat econòmica. També es preveu la construcció de sis nous centres esportius, posada en marxa de quatre biblioteques i l’impuls a la Ciutadella del coneixement. Construir 4.000 pisos assequibles i reforçar la plantilla de la Guàrdia Urbana fins als 3.500 agents són altres de les propostes incloses al PAM.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!