L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat aquest dissabte la designació de Barcelona com a seu de la Cimera Mundial de l'ONU contra la Sequera i ha assegurat que suposa tot un "reconeixement" per a la capital catalana. Així ho ha afirmat des de Dubai, on ha viatjat per participar en la COP28, que reuneix 197 països o entitats sobiranes que s'han adherit a la convenció sobre el canvi climàtic de l'ONU. L'alcalde de Barcelona ha remarcat que, deu anys després de la Declaració de Ginebra, la reunió de Barcelona tindrà com a objectiu acordar un nou i "ambiciós" full de ruta que marqui les polítiques per combatre la sequera a escala global els pròxims anys.

Precisament, també des de Dubai, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest divendres que Barcelona serà l'epicentre de la cimera internacional per afrontar la sequera el 2024. Es tracta de la cimera internacional d'alt nivell d'anàlisi de polítiques nacionals impulsada per l'Aliança Internacional per la Resiliència contra la Sequera (IDRA, per les seves sigles en anglès). En concret, la capital catalana l'acollirà entre el 30 de setembre i el 3 d'octubre del 2024, segons informa EFE.

Collboni, juntament amb la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha definit aquesta cimera de Barcelona com la cita internacional més important en matèria de lluita contra la sequera, amb el repte polític i social de liderar una transició justa en la lluita contra els efectes del canvi climàtic. Tant Collboni com Ribera han celebrat l'elecció de la capital catalana i han subratllat que la trobada ha de permetre treballar el problema de les sequeres amb una visió estratègica i política en què els responsables de les administracions locals, nacionals i internacionals puguin definir mapes i fulls de ruta que tinguin en compte les infraestructures i les pautes de consum per lluitar contra la sequera.

En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona ha remarcat els esforços de la ciutat per tenir un dels consums més baixos d'aigua per habitant, dessalinitzar l'aigua i reutilitzar aigües freàtiques, encara que ha advertit que són mesures "necessàries" però "no suficients" en escenaris futurs. "Per aquest motiu, és una magnífica notícia l'anunci d'aquesta cimera, que orientarà què haurem de fer i d'on podrem aconseguir els recursos que necessitem, especialment els ajuntaments, per afrontar les inversions i infraestructures que ens facin més resilients a les sequeres, i que aquestes mesures es coordinin a escala d'estats, d'organitzacions internacionals i que marquin les pautes i pràctiques que ens puguin ser útils a tots", ha destacat.

La Cimera sobre la sequera a Barcelona tindrà un vessant tècnic, amb tres dies de discussions, panells i presentacions, i l'última se centrarà en una trobada política amb la participació de presidents de govern, caps d'estats i altres representants de tot el món. Una de les accions que es farà durant la trobada serà actualitzar els objectius de la Declaració de Ginebra, que es va fer fa una dècada. De moment, l'Ajuntament de Barcelona ja està treballant en la preparació d'aquesta cita internacional, juntament amb l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i amb el Ministeri per a la Transició Ecològica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!