🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.



En un món cada vegada més conscient dels impactes del canvi climàtic, la 28a Conferència de les Parts (COP28) emergeix com un far d'esperança i acció.

Què és la COP i Qui l'Organiza?

La Conferència de les Parts (COP) és l'òrgan suprem de decisió de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), establerta el 1992. Aquesta conferència anual reuneix els països signants per avaluar els avenços en la lluita contra el canvi climàtic i establir noves metes i estratègies. La CMNUCC, amb el seu secretariat establert a Bonn, Alemanya, organitza aquestes cimeres, proporcionant un fòrum per a la negociació i la col·laboració internacional.

El pla dels Emirats Àrabs per promoure els seus interessos petroliers sent amfitrió de la COP28

Objectius de la COP

Els principals objectius de la COP inclouen l'avaluació del progrés, on es revisen els avenços dels països en la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i en l'adaptació al canvi climàtic, i l'establiment de metes, que implica fixar objectius més ambiciosos per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. També es busca el finançament climàtic, que consisteix en mobilitzar recursos financers per recolzar als països en desenvolupament en els seus esforços contra el canvi climàtic, i la cooperació internacional, que fomenta la col·laboració entre països, sectors i comunitats.

cambio climatico cop28
Futur que deixem als nostres joves 

Participants en la COP

La COP atreu a una àmplia gamma de participants que inclouen delegacions governamentals, representades pels països signants de la CMNUCC, organitzacions no governamentals com a grups ambientals, científics i de la societat civil, sectors privats que inclouen empreses i indústries compromeses amb la sostenibilitat, i mitjans de comunicació que juguen un paper crucial a garantir la transparència i en la sensibilització del públic.

Fites des de la primera COP

Des de la primera Conferència de les Parts (COP) el 1995, s'han assolit diverses fites importants en la lluita global contra el canvi climàtic, marcant avenços significatius en la col·laboració internacional i la formulació de polítiques climàtiques. Un dels més destacats és el Protocol de Kyoto de 1997, un acord pioner que va establir, per primera vegada, objectius de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle específics i legalment vinculants per als països desenvolupats. Aquest protocol va establir les bases per als mecanismes de mercat de carboni i va emfatitzar la responsabilitat de les nacions industrialitzades en la reducció d'emissions.

Una altra fita crucial va ser l'Acord de París de 2015, que representa un canvi paradigmàtic en la política climàtica mundial. Aquest acord va reunir a gairebé tots els països del món en un compromís comú per limitar l'augment de la temperatura global a menys de 2°C per sobre dels nivells preindustrials, amb esforços per limitar l'augment a 1.5°C. L'Acord de París és significatiu no només pel seu abast global, sinó també pel seu enfocament a l'acció climàtica inclusiva, permetent que els països estableixin les seves pròpies metes de reducció d'emissions a través de les Contribucions Determinades a Nivell Nacional (NDCs).

Deforestacion COP28 Cambio Climático
Canvi climàtic i desforestació 

A més, des de la primera COP, s'han establert diverses iniciatives de finançament climàtic. Aquests esforços se centren a mobilitzar recursos financers dels països desenvolupats per recolzar a les nacions en desenvolupament a les seves accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquestes iniciatives inclouen el Fons Verd per al Clima, creat per ajudar els països en desenvolupament en projectes d'adaptació i mitigació, i el Fons per al Medi Ambient Mundial, que proporciona finançament per a projectes relacionats amb el clima. Aquests fons i programes són fonamentals per garantir que els països en desenvolupament tinguin els recursos necessaris per contribuir efectivament als esforços globals de mitigació i adaptació.

Expectatives per a la COP28

Per a la COP28, les expectatives són notablement altes, reflectint la urgència i la importància de l'acció climàtica global. S'espera un increment en l'ambició climàtica, amb països presentant plans més ambiciosos per a la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, la qual cosa implica no només l'establiment de metes més estrictes, sinó també la implementació de polítiques i estratègies concretes per assolir-les. A més, es preveu un enfocament més important en l'adaptació al canvi climàtic, posant especial èmfasi en estratègies que ajudin les nacions més vulnerables a fer front als impactes climàtics adversos, la qual cosa que inclou millorar la seva resiliència i capacitat de resposta a esdeveniments climàtics extrems i canvis en els patrons climàtics.

Els compromisos financers també són en el centre de les expectatives per a la COP28, anticipant-se un augment significatiu en els compromisos de finançament climàtic per part dels països desenvolupats. Això és crucial per recolzar els països en desenvolupament en els seus esforços per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, i per tancar la bretxa existent en el finançament climàtic necessari per implementar accions efectives.

Finalment, s'espera un impuls significatiu a la innovació tecnològica, amb un enfocament en el desenvolupament i l'adopció de tecnologies netes i sostenibles. Això no només inclou la millora i expansió de les energies renovables, sinó també la innovació en àrees com la captura i emmagatzemament de carboni, l'eficiència energètica, i el transport sostenible, entre d'altres. La COP28 es perfila com un punt d'inflexió crucial en la lluita global contra el canvi climàtic, amb una crida a l'acció col·lectiva i a la col·laboració internacional per abordar un dels desafiaments més urgents del nostre temps.