El passat 1 de març, quan van començar les obres de reurbanització de la Via Laietana, ja es va advertir que les restriccions importants al trànsit començarien a l’abril. Aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona ha començat a penjar cartells informatius a la zona i ha difós que el tall serà a partir del diumenge 10 d’abril, de manera que serà durant la Setmana Santa quan aquesta artèria que connecta el port amb l’Eixample quedarà tallada en sentit ascendent. Així, una setmana després del caos de trànsit generat per l’obertura del Túnel de Glòries, la ciutat pot viure un altre moment de col·lapse.

Tot i que posar en pràctica aquesta mesura durant les vacances escolars de Setmana Santa pot minimitzar els efectes a curt termini, el cert és que la ciutat de Barcelona pot viure un nou col·lapse circulatori el dimarts 19 d’abril, el primer feiner després del període festiu, aquest cop localitzat al mateix centre de Barcelona. Amb tot, el tall serà el que ja es va anunciar a finals de febrer amb la imminent posada en marxa de les obres. Si durant el març les tasques s’han reduït als carrils laterals de baixada en el curt tram entre la plaça Urquinaona i la bifurcació amb el carrer Junqueres, ara s’estendran fins a la plaça d’Antoni Maura, la que hi ha just al centre de la Via Laietana.

Aquesta extensió de les obres comportarà el tall a la circulació en sentit ascendent en tota la zona d’obres i només es permetrà l’accés fins a la plaça d’Antoni Maura en un sol carril habilitat únicament per a ús exclusiu de veïns, serveis i accés als pàrquings que hi ha a les avingudes Catedral i Francesc Cambó. De fet, la plaça d’Antoni Maura es convertirà en una rotonda que obligarà el tràfic ascendent a fer mitja volta i tornar a baixar en direcció al port. Tot plegat una afectació molt important en una de les artèries principals de connectivitat entre el Ciutat Vella i tot l’àmbit del Port Vell amb l’Eixample i que començarà a dibuixar el resultat final, quan la Via Laietana quedarà com un espai on la circulació estarà força restringida a serveis i veïns.

Itineraris recomanats

Un cop es restringeixi la circulació en sentit ascendent, la recomanació pels vehicles privats és agafar el següent itinerari alternatiu: avinguda Marquès de l’Argentera, passeig Picasso, passeig Lluís Companys i ronda Sant Pere, tot i que també hi ha la possibilitat, segons el destí, de desplaçar-se fins al Paral·lel i la ronda de Sant Pau per accedir a l’Eixample. A més, mentre durin les obres, les línies de bus 47, V15 i V17, que circulen en sentit muntanya, també seran desviades pel mateix recorregut alternatiu Picasso-Lluís Companys, així com els nocturns N8 i N28, mentre que el bus de barri 120 inicialment mantindrà el seu itinerari habitual. Els desplaçaments en bici també s’hauran d’adaptar a aquesta nova configuració.

Mapa afectaciones ViaLaietana abril 2022 ajbcnPlànols amb les afectacions previstes a partir del dia 10 d'abril / AjBCN

Això sí, tant el mercat de Santa Caterina com les botigues que estiguin situades en aquesta via estaran obertes i en servei i s’anirà informant de manera puntual de les zones de càrrega i descàrrega més properes durant l’execució de les obres. En tot moment es garantirà l’accés als aparcaments i als guals existents a la Via Laietana i als seus entorns, així com el pas dels vehicles de serveis i d’emergències. Durant el període d’obres els vianants es podran desplaçar per la Via Laietana, tot i que en alguns moments del desenvolupament dels treballs de renovació de serveis serà necessari obrir rases, que quedaran totalment protegides, i es canviarà de lloc algun pas de vianants. Els recorreguts alternatius estaran senyalitzats durant tots els treballs.

Imatge principal: Avís situat en una parada d'autobús de la Via Laietana / Jordi Palmer