L'Ajuntament de Barcelona ha decidit retirar les polèmiques boles de formigó que havia instal·lat davant l'Escola Ciutat de Palma, a Nou Barris, que alguns partits de l'oposició havien titllat de "nyap urbanístic". Després de les crítiques, el govern d'Ada Colau fa marxa enrere en el que s'havia de convertir en una instal·lació de jocs infantils.

Fonts del consistori han explicat a betevé que l'Ajuntament estudiarà on reubicar aquestes peces de formigó que han estat molt criticades a les xarxes, sobretot pels problemes d'accessibilitat que poden generar a l'escola. 

"Nyap urbanístic"

El regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, havia defensat avui mateix a les xarxes la instal·lació de les boles, però ja ha esborrat la seva piulada. Serra responia al portaveu del Grup Municipal d'ERC, Jordi Coronas, que ha qualificat de "nyap urbanístic" aquesta actuació i ha demanat explicacions a la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz.

Junts per Catalunya també ha fet servir l'expressió de "nyap urbanístic" per referir-se a l’última actuació tàctica i polèmica del govern de Colau. A més, critiquen que aquestes peces de formigó "dificulten el pas a persones invidents i amb mobilitat reduïda que podrien provocar accidents", tal com han expressat en una nota de premsa.

"Crítiques i controvèrsia"

El grup ha demanat explicacions a l'Ajuntament la instal·lació de les boles i ha remarcat com s'estan veient "de manera inevitable" com els projectes de millora de les escoles de Barcelona estan "provocant crítiques i controvèrsia entre els respectius veïnats". "Junts està a favor, és clar, de millorar els entorns escolars, però no pas amb mesures que l'empitjoren o que fins i tot es converteixen en un nou risc per a la seguretat i un problema de mobilitat", han explicat.

Junts per Catalunya també ha aprofitat aquesta polèmica per denunciar una altra mena de "nyap urbanístic": les jardineres metàl·liques amb cantells sortints que s'han instal·lat aquesta setmana a Ciutat Vella. La consellera-portaveu del grup al districte, Maria Chacón, ha registrat una bateria de preguntes per reclamar explicacions per les "polèmiques jardineres metàl·liques al ben mig de la vorera, amb un cantell que sobresurten de manera perillosa".

jardinera amarilla polemica ciutat vella

Les polèmiques jardineres de Ciutat Vella / JxCat

Les boles de formigó col·locades a Nou Barris formen part de les obres que s'han fet aquest estiu del 2021 davant l'Escola Palma de Mallorca per pacificar-ne els entorns i ampliar-ne les voreres perquè els infants i els joves hi puguin jugar de forma segura. A Twitter, Serra ha explicat que "són elements de joc, que infants, familiars i professorat han decidit posar" davant l'escola.

No és la primera vegada que l'Ajuntament decideix retirar algun element urbanístic poques hores o dies després d'instal·lar-lo. El govern de Colau ja va desinstal·lar unes pilones que havia posat a la rambla de la Muntanya (Horta-Guinardó) com a element per dissuadir els motoristes que circulen per la vorera.

 

Imatge principal: Les polèmiques boles de formigó col·locades per l'Ajuntament davant l'Escola Ciutat de Palma, a Nou Barris /  Adrià Escribano / JxCat Nou Barris