Dues plataformes properes a l’alcaldessa Ada Colau han expressat la seva “decepció” per la gestió feta pel grup municipal de BComú del fallit procés de canvi de nom de la plaça dedicada a l’esclavista Antonio López. En concret, es tracta de Tanquem els CIE (Centres d’Internament d’Estrangers) i Metromuster, que defensen el renomenament d’aquest espai a la Via Laietana com a plaça Idrissa Diallo, el jove de Guinea mort al CIE de Barcelona ara fa set anys.

En motiu d’aquest dissortat aniversari, les dues entitats han emès un extens i contundent comunicat en què expliciten la seva pèrdua de confiança en el procediment institucional amb el qual es va voler donar curs a la iniciativa des de l’Ajuntament. És a dir, la multiconsulta impulsada per Colau, congelada almenys fins a la propera legislatura, en la qual -junt amb altres dues qüestions- es va incloure la pregunta sobre el canvi de nom de la plaça.

“El Reglament de participació no garanteix, com demostra el cas de la  nostra iniciativa, la seguretat jurídica que s’espera d’una eina que ha de servir per representar la voluntat popular”, afirmen. I afegeixen: “Assumim la nostra responsabilitat per haver confiat en un mecanisme de participació que s’ha demostrat deficient en els seus mecanismes de compliment”, en un clar retret a Colau.

Signatures invalidades

Tanquem els CIE i Metromuster relaten com van recollir presencialment més de 17.000 signatures entre el gener i el març del 2018. Moltes d’elles no es van acceptar, revelen, perquè “eren persones en situació administrativa irregular o en procés de regularització”. Això no obstant, afirmen que l’Ajuntament els va garantir que “amb el passaport i el padró corresponent” qualsevol persona a la ciutat podria signar, la qual cosa finalment no va ser així.

Les dues entitats van demanar una pròrroga i van poder presentar 15.000 signatures. Però, al ple del 10 d’abril, lamenten, “els propis grups que havien aprovat el reglament de Participació  (...) van votar en contra de les preguntes proposades”, la qual cosa va paralitzar la multiconsulta. Aquesta es va aprovar de nou a l’octubre però ha quedat postposada fins al 2019 o el 2020. “Aquest fet -expliquen les entitats- ha deixat en una situació flagrant de desempara la nostra iniciativa”.

'Senyor marquès'

L’estàtua d’Antonio López que presidia la plaça va ser retirada, el març del 2018, però les entitats acusen l'equip de govern de BComú de menystenir-les per haver prescindit d’elles en l’organització de l’acte. A més, asseguren que “es va despolitiutzar la història, referint-se a ell [López] com a senyor marquès, sense condemnar el seu paper com a esclavista”. A més, el pedestal continua on era “amb missatges de glorificació del personatge”. Antonio López y López (1817-1883) va ser empresari i banquer i I marquès de Comillas.

Les entitats recorden que el govern municipal pot canviar el nom de la plaça sense esperar la multiconsulta. Per això, 34 col·lectius de la ciutat van reclamar a Colau que fes realitat la màxima de “manar obeint”. L’Ajuntament ho ha rebutjat adduint que això contradiu la decisió del ple sobre la consulta popular.

Tanquem els CIE i Metromuster demanen disculpes a les persones que van confiar en la iniciativa i especialment -subratllen- als familiars d’Idrissa Diallo i la comunitat wasolom de Guinea per no haver pogurt assolir la reparació de la figura del jove i les persones que es juguen la vida intentant arribar a Europa.