Correus ha emès un segell dedicat a la festa major de Barcelona on reprodueix el cartell de la Mercè 2023, obra de Chano San. El segell ha estat presentat oficialment amb la presència del propi autor del cartell, l’alcalde, Jaume Collboni, i la directora de Relacions Institucionals de Correus. Ara bé, més enllà de la informació distribuïda pel mateix Ajuntament i per l’Institut de Cultura de Barcelona, crida l’atenció la manera com Correus ha volgut donar a conèixer l’esdeveniment, amb una descripció força carrinclona de la festa major de Barcelona amb un llenguatge que no desentonaria al No-Do, el noticiari setmanal que s’emetia obligatòriament als cinemes durant el franquisme.
Així, després d’una descripció de la raó per la qual la Mare de Déu de la Mercè va esdevenir patrona de Barcelona -de fet, copatrona, al costat de Santa Eulàlia i Santa Madrona- la descripció, disponible només en castellà, ressalta la importància de les tradicions populars catalanes amb el següent text: ‘Las actividades tradicionales en estas festividades representan la cultura popular de toda Cataluña, como la sardana gerundense, los castells y los diablos del Camp de Tarragona, así como danzas que se mantienen vivas en toda la región catalana’, per afegir a continuació que ‘uno de los momentos más esperados son los pasacalles, donde los tambores anuncian la llegada de los gigantes, recordando el encuentro de las tres culturas, así como los Correfoc de diablos, que incorporan la tradición de Levante con pólvora’.
De fet, tot i que hi ha autors que situen el probable origen de la sardana a les comarques gironines, no és gens habitual referir-se a aquesta dansa com a gironina -ni hi ha cap subgènere de sardana específic d’aquesta part de Catalunya-, així mateix, tot i que els castells sí que es poden circumscriure en origen al Camp de Tarragona, actualment són una activitat estesa per tot Catalunya, també fora de les fronteres autonòmiques. Pel que fa als diables, les seves arrels es troben en tradicions conjuntes d’arreu dels Països Catalans associades amb el foc i la pólvora, un fet que Correus sintetitza en la “tradición de Levante con pólvora”. Tot plegat, remet al folklorisme de ‘danzas que se mantienen vivas en toda la región catalana’.
El segell forma part de la sèrie ‘Fiestas Populares’ dedicada a festivitats d’arreu de l’Estat espanyol, que inclou altres esdeveniments com els Sanfermines, i se n’ha fet una tirada d’1.130.000 exemplars. Segons el web de Correus, el cartell representa ‘un castillo humano inspirado en la icónica tradición catalana de los "castellers"’, una descripció certa, però amb una certa aroma carrinclona.