La diferència entre els salaris dels joves i els adults a Barcelona s'ha fet més gran. És el que es desprèn de les dades publicades pel Departament d'Estadística de l'Ajuntament de Barcelona, que assenyala que els barcelonins de menys de 24 anys cobren només 8.536 euros de mitjana a l'any, un terç menys que els ciutadans de la capital catalana que es troben en la trentena. La bretxa salarial per edats s'amplia mentre es manté la diferència salarial entre barcelonins i barcelonines: un home cobra un 21,8% més que una dona, segons l'estudi publicat avui que recull les dades del 2016.

Els joves de menys de 24 anys veuen com el seu salari cau en 18 euros en un any, passant de 8.554 a 8.536 euros de mitjana en un any en què el salari mitjà de la capital catalana ha crescut fins als 29.176 euros bruts (+315 euros). Aquesta millora es nota en alguns grups d'edat adults, com els barcelonins en la trentena i la quarantena. Les dades revelen diferències abismals per edats i assenyala el drama de la precarietat laboral entre els més joves, que ja ostenten el primer lloc entre els més perjudicats per l'atur. Per fer-se una idea: els assalariats en la seva última etapa laboral (60-64 anys) arriben a cobrar 23.898 euros més (+179,96%) que un jove de menys de 24 anys.

Així doncs, es marquen grans diferències entre dos grups. Els menors de 40 anys se situen per la part baixa dels sous, allunyats de la mitjana de la ciutat, els que han complert la quarantena tenen millors perspectives, amb millors salaris, un fet que també succeeix en matèria de gènere.

Una dona cobra de mitjana 25.669 euros, 7.150 euros menys que els homes, que cobren 32.819 euros, la qual cosa suposa una bretxa del 21,8%. Aquestes diferències es fan evidents en totes les edats sense distinció, encara que tornen a fer-se més evidents en els acabats d'incorporar al mercat laboral: mentre un barceloní jove guanya 9.516 euros de mitjana a l'any, la barcelonina de la mateixa edat es compensa amb només 7.652 euros, perdent un quart del poder adquisitiu (-24,35%).

L'hostaleria, mercat precari

Les dades per sectors també posen en relleu realitats ja denunciades però que persisteixen, com la precarietat al sector hoteler. La cara oculta d'aquest sector, en el qual les netejadores (també anomenades kellys) cobren uns salaris misèrrims, s'aprecia si es posa un ull a la mitjana d'aquest àmbit: només 15.860 euros de mitjana anuals, una xifra diametralment oposada a la del sector financer i de les asseguradores, amb un ingrés anual mitjà de 51.767 euros.

La discriminació també entén de contractes. Els treballadors amb contracte indefinit tenen un salari mitjà de 30.888 euros, un 70% superior al dels treballadors temporals, que va ser de 18.038 euros.