Renuncio a ser candidat per l’alcaldia de Barcelona i us vull demanar que abracem tots Ernest Maragall com a aposta guanyadora". D’aquesta manera ha anunciat Alfred Bosch que no es presentarà a les eleccions municipals del 2019 i ha avalat la candidatura de l'actual conseller d'Exteriors, Ernest Maragall.

En una assemblea extraordinària que el partit ha celebrat aquesta tarda, Bosch ha explicat que la seva decisió ha estat presa amb Oriol Junqueras i Marta Rovira i que renuncia per “amor” a la ciutat. “La generositat no és donar allò que menys desitges, sinó allò que més desitges”, ha afirmat Bosch, tot assegurant que Barcelona necessita un canvi i que Maragall és el “millor candidat” que pot tenir la ciutat.

El republicà ha reconegut que la renúncia és "un moment difícil", però que és en aquestes circumstàncies que es necessita "coratge, generositat i intel·ligència". "Amb Maragall tenim la victòria més a prop", ha defensat el republicà, que també ha reivindicat el seu coneixement de la ciutat i ha recordat que porta el cognom del qui ha estat el millor alcalde de la ciutat, Pasqual Maragall. 

“Tinguem sempre clar que la grandesa no neix en la fama o en l’èxit. La grandesa neix en el sacrifici. I ara, a guanyar Barcelona!”, ha tancat la seva intervenció Bosch.

El republicà, que també havia estat portaveu a Madrid, s'ha mostrat a "disposició del partit" per si "en algun moment hi ha alguna nova missió en què jo sigui útil". Segons algunes veus, Bosch podria assumir la tasca de Maragall com a conseller d'Exteriors un cop aquest fes el pas definitiu al consistori. 

Primàries internes

Bosch va ser escollit el passat mes de març com a alcaldable en unes primàries internes, després d’obtenir un 87% dels vots, tot i que només va votar-hi un 15% de la militància. La de l’actual líder dels republicans a l’ajuntament, però, era l'única candidatura que concorria a les eleccions. La candidatura de Maragall també haurà de ser ara sotmesa a unes primàries internes.

Si les supera, Ernest Maragall, germà de l'exalcalde olímpic Pasqual Maragall, tornarà a l'ajuntament catorze anys després. L'actual conseller d'Exteriors ja va ser regidor a l'ajuntament pel PSC de 1995 a 2003 i també va ser un dels principals col·laboradors del seu germà quan aquest va ser alcalde de la ciutat. Per tant, coneix perfectament el funcionament del consistori.  

Maragall, històric dirigent del PSC i que va ser conseller d'Educació en el govern tripartit presidit per José Montilla, va trencar amb els socialistes arran del procés cap a la independència i va fundar una escissió sobiranista, fins a acabar integrant-se en les llistes d'ERC com a independent a les eleccions europees del 2014 i, enguany, afiliant-se ja al partit.

La possibilitat que Ernest Maragall deixés el Govern català per convertir-se en candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona va començar a madurar fa mesos dins del partit, una idea que ha anat cobrant força amb enquestes internes sobre possibles alcaldables, en què Maragall apareixia amb opcions de guanyar les eleccions.

Els republicans afronten les eleccions amb unes bones enquestes a l'esquena i es veuen amb possibilitats d'imposar-se en la cursa electoral i governar en solitari o a través d'un acord amb altres candidatures.

Mostres de suport

El president del partit, Oriol Junqueras, ha volgut mostrar el seu suport a Bosch i agrair-li la seva "generositat". També així s'ha expressat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en un missatge a les xarxes socials.