L’Ajuntament de Barcelona tramitarà per procediment negociat sense publicitat i per imperiosa urgència el contracte de Servei d'atenció personal i neteja de la llar (SAD), per poder dotar-se d’un contracte pont per assegurar la continuïtat de la prestació d’aquest servei, essencial i bàsic per a la ciutadania i especialment per a persones grans amb dependència, a causa de la impossibilitat de tancar un contracte ordinari en un moment en que es continua negociant el conveni col·lectiu i, per tant, ofereix un marge de temps perquè els agents socials implicats en la negociació del nou conveni col·lectiu de les treballadores del SAD puguin arribar a un acord que permeti incloure les millores laborals de les treballadores en la nova licitació. 

La regidora de Salut, Marta Villanueva, ha recordat aquest dijous que el SAD és el segon servei més important subscrit per l’Ajuntament de Barcelona pel volum econòmic que suposa el contracte, però sobretot, per l’impacte social en persones amb dependència, i per això ha defensat que el consistori “ha de garantir la continuïtat i la regularitat del servei” i, alhora, “que les persones que desenvolupen les tasques de cura ho facin en les millors condicions laborals i salarials i, per tant, que els acords assolits al nou conveni siguin reflectits a la nova licitació”. En aquest sentit, ha afegit que aquest contracte d’emergència estarà vigent “només el temps estrictament necessari fins que hi hagi acord”.

Negociacions del conveni

Actualment, el conveni col·lectiu es troba en un procés de negociació entre els diferents agents socials involucrats (sindicats i patronal amb la mediació del Departament de Treball). Sense aquest acord signat, la licitació ordinària no podria incloure les millores en les condicions de les treballadores del servei que sortiran del nou conveni, ja que el càlcul del pressupost base de licitació s’aplica en funció del conveni col·lectiu sectorial d’àmbit autonòmic, ja que “sense aquest acord, no és possible tancar una nova licitació per la incertesa que representa sobre els costos salarials”, ha apuntat Villanueva. 

Com l’actual contracte finalitza el 31 de desembre, sense possibilitat d’efectuar noves pròrrogues, l’Ajuntament ha optat per activar el procediment d’emergència per poder assegurar la regularitat del servei i evitar que persones en situació de vulnerabilitat vegin minvades les seves possibilitats d’autonomia o s’enfrontin a riscos en la seva salut, seguretat i qualitat de vida.

Així, l'ús del procediment negociat per imperiosa urgència garanteix la continuïtat del servei el temps estrictament necessari fins que es pugui licitar el corresponent procediment obert amb el preu base de licitació ajustat al nou conveni sectorial i, per tant, salvaguardant l'interès públic i garantint el servei a les persones amb normalitat i continuïtat. La durada inicial d’aquest nou contracte és de 12 mesos, prorrogables a 12 mesos més, sempre condicionat al fet que s’arribi a un acord del nou conveni col·lectiu de les treballadores del SAD per poder licitar el contracte definitiu. El pressupost d’aquest contracte d’urgència és de gairebé 92 milions d’euros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!