La ciutat de Barcelona comptarà amb 161 nous caixers automàtics repartits per tot el territori a finals de 2023 amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat als diners en efectiu, sobretot a la gent gran. És una de les mesures que l'Ajuntament ha pres en el marc de la nova estratègia d’accés a serveis bancaris i impuls del desplegament de la xarxa de caixers. Aquests caixers es trobaran en diferents punts de la ciutat i s'instal·laran en diferents fases. El tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, ha destacat que l'objectiu del pla és que els veïns no hagin de caminar més de 10 o 15 minuts per treure diners i que cada barri tingui almenys un caixer. La ciutat ha perdut prop de la meitat dels caixers bancaris a la via pública en els últims anys: el 2018, n'hi havia 1.214 i el 2021, 717. 

L’estratègia no es limita només a la instal·lació de nous serveis sinó que també s’ha fet una clara aposta per fer assessorament a les persones per queixes relacionades amb serveis bancaris, per oferir educació financera per evitar l’exclusió financera de la gent gran i també per fer formacions a les persones que necessitin trencar amb la bretxa digital o vinculades amb temàtiques de consum. Sobre les empreses que instal·len caixers automàtics i que tenen convenis amb les diferents entitats bancàries com són els d'ATM, Collboni ha detallat que no pagaran lloguer de l'espai públic com a incentiu i que operen amb comissions d'entre 0,5 i 2,5 euros, en les seves xifres.

Jaume Collboni en la presentació dels caixers automàtics / acn
El tinent d'alcalde d'Economia, Jaume Collboni, en la presentació dels caixers automàtics / ACN

 

Prova pilot en mercats

El pla inclou una prova pilot que s'ha iniciat aquest mes en quatre mercats municipals, els del Besòs, Sants, La Llibertat (Gràcia) i Sant Antoni, juntament amb el Banc Santander, per analitzar la viabilitat d’aquestes instal·lacions en aquests equipaments. Els terminals tenen una particularitat i és que permetran l’ingrés d’efectiu en el mateix, de manera que els comerciants dels mercats no hagin de sortir de l’equipament amb la recaptació per portar-la a una entitat bancària. Aquesta nova funcionalitat serà de gran ajut per al teixit comercial. Finalment, també es preveu la instal·lació de dispensadors que permetin el canvi de bitllets per metàl·lic que facilitaran aquesta necessitat als comerciants. La prova pilot tindrà una durada d’un any per avaluar la viabilitat d’instal·lar aquests terminals a mercats municipals. En funció dels resultats, es podrà estendre la iniciativa a d’altres emplaçaments comercials municipals.

Caixers en estacions de metro

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) té previst sumar 11 caixers més als 21 ja col·locats l'estiu passat. A més, els quioscos de la ciutat comptaran amb 125 terminals més gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Venedors de Premsa. Amb l'objectiu d’apropar aquests serveis a les zones on són més necessaris, TMB té previst desplegar els 11 nous caixers durant el primer semestre de 2023 a diverses estacions de la xarxa. Aquestes noves instal·lacions estaran en diferents línies de metro:

  • Línia 1: Sant Andreu i Mercat Nou
  • Línia 2: Pompeu Fabra
  • Línia 3: Canyelles i Roquetes
  • Línia 4: Alfons X i Trinitat Nova
  • Línia 5: Ernest Lluch, Vall d’Hebron, Coll Teixonera i Cornellà Centre

125 quioscos de Barcelona amb caixer

El consistori i l’Associació de Professionals de Venedors de Premsa s'han aliat per tal d’ampliar els serveis que la ciutadania pot rebre dels quioscos que hi ha a la ciutat. Així, en una primera fase, 125 quioscos de Barcelona també comptaran amb un caixer automàtic que permeti operar a la ciutadania. Durant 2022 s’han posat en marxa 60 d’aquests terminals automàtics i la voluntat és que els 65 restants es despleguin durant tot aquest any. D’aquesta manera, aquests serveis també s’inclouran en una concessió municipal com són els quioscos de venda de premsa.


  •